Különleges kóstolón vehettünk részt és direkt nem mondtam, hogy borkóstolón.
Szalai Gyula sommelier, a Dúzsi Pincészet Budapest Borboltja vezetője, speciális látásmóddal mutatott Dúzsi borokat. Egyben bizonyítékot is szolgáltatott, hogy a BOR szőlőből készül!
A kóstolón három szőlőfajta került terítékre, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon és a Merlot. És amit megízlelhettünk: szőlő ® préselt must ® erjedő murci ® újbor ® kész rosék és vörösborok. Tehát végigkövettük a bor születésének állomásait. Izgalmasan érdekes esemény volt. Ahogy Gyula elmondta, elég nehéz is volt összehozni. És nem csak a távolság miatt, hiszen minden állomás terméke Szekszárdról jött. Hanem annak biztosítása, hogy minden fázisban keletkező állapotról lehessen mintát kapni. Aki részt vett már szüreten, azt tudja annak biztosítása, hogy egyszerre kóstolhassuk meg a szőlőt, a préselt mustot, az erjedő murcit, az újbort és a kész borokat egy igen bonyolult logisztikai munka. Gyulának sikerült összehoznia. Szerintem az élmény megért minden fáradságot. KÖSZÖNÖM!!!
Egy ilyen kóstolón igazán nehéz és talán nem is helyén való a megízlelt bor születésének állomásait értékelni vagy bemutatni. Ezt meg kellett tapasztalni. Ezért csak felsorolás szinten említem a tételeket.
- Kékfrankos szőlő, Cabernet Sauvignon szőlő, Merlot szőlő
- Kékfrankos must, Cabernet Sauvignon must, Merlot must
- Kékfrankos murci, Cabernet Sauvignon murci, Merlot murci
- Kékfrankos újbor
- Kékfrankos Rosé 2021
- Cabernet Sauvignon Rosé 2021
- Merlot Rosé 2021
- Niola Merlot Rosé 2018
- Kékfrankos Görörgszó-dűlő 2019
- Cabernet Sauvignon 2018
- Merlot 2017
Mindegyik állomás tétele izgalmas és élményt nyújtott. A bor fejlődésének mérföldkövein kóstoltak hibátlanok voltak és élvezhetők voltak.
Személyes tapasztalataim alapján a Merlot volt a legizgalmasabb és a legkarakteresebb. Minden fejlődési állapotban éreztem a Merlot jegyeket. Számomra ezen a különleges kóstolón a Merlot teljesített a legjobban. Egyedi élményt nyújtott ez a szőlőfajta, a szőlőbogyóktól, a muston, a murcin keresztül a friss és érlelt borig.
Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!
Vágó László
borélmény szakíró