Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Szekszárd bemutatja magát Budapesten több részben 01

Vesztergombi Pincészet elhozta a borainak egy nagyszerű válogatását

2022. november 21. - László Vágó

A budapesti vendégszereplésen Vesztergombi Csaba mutatta be pincészete lenyűgöző borait. A kóstoló jelentőségét kiemelte egy nagyszerű hír. Csabát idén jelölték az Év Bortermelője címre. Az elismerés „szinte már családi hagyomány”. Édesapját, Vesztergombi Ferencet, 1993-ban választották meg az Év Bortermelőjének. Ez biztosan nem véletlen! Drukkolok Veszetergombi Csabának és a Vesztergombi boroknak.
Az évek során többször jártam Szekszárdon és a Vesztergombi Pincészetnél. Igyekeztem részt venni a budapesti vendégszerepléseiken is. Persze ahol lehetőség volt, kóstoltam a boraikat. Lehet, hogy elfogult vagyok a szekszárdi borokkal és Vesztergombi borokkal?! Igen, nem szégyellem!

Vesztergombi Pincészet 27 ha szőlőterülettel rendelkezik a Szekszárdi Borvidéken. A borvidék legjobb dűlőin rendelkeznek szőlőterületekkel, mint Kerékhegy, Hidaspetre, Bodzás, Porkolábvölgy, Szarvastető, Leányvár.

Csaba a következő borsort mutatta be a Veritasnál.

Cabernet Franc 2019
Ehhez a borhoz a szőlőt a Leányvár dűlőből szüretelték. Pincészet 1,2 ha Cabarnet Franc szőlőterülete van. Korábban főleg házasításokban használták és kb. 3 éve készítenek Cabernet Franc fajta bort is. Szép látványt nyújtó közép rubin színű ital került a poharamba, mely intenzív piros és fekete bogyós gyümölcsös aromákkal bódítja az orrot. A pohárba került bort megmozgatva, lassan a mozog a pohár falán és ugyanilyen módon csorog is le. Megízlelve egy kerek, harmonikus lágy aromákkal csábító italt kóstoltam. A kissé magasabb alkohol, a közepes test, az enyhe tannin, a gyümölcsös aromák és a kiegyensúlyozó savszerkezet egy könnyedebb, kellemesen jó ívású nedűt eredményez.
Értékelésem: 8 pont

Turul 2017
Cabernet Franc (60 %) és Merlot (40 %) házasítás. Ezt a házasítást szinte a kezdetektől készítik, akkor még fordított Cabernet Franc (40 %), Merlot (60 %) arányban. Ez volt az első barrique hordóban érlelt boruk. A fordulat 1997-ben történt. Azóta a jelenlegi arányra váltottak és a Turul nevet kapta ez a cuvée, de a barrique hordós érlelést megtartották. Mind illatában, mind ízében közepes intenzitású aromák jellemzik. Ízgazdagságot, kiegyensúlyozottságot és harmóniát eredményezett a két szőlőfajtának az „együttműködése”.
Értékelésem: 8 pont

Malbec 2020
A pincészet 2015-ben 0,5 ha-n telepített Malbec szőlőfajtát. A telepítés után új tapasztalatokat szereztek - a szarvasok nagyon kedvelik ezt a szőlőt, így ebben az évben nem is készült Malbec bor a pincében. A bor különlegességét a minősége mellett az adja, hogy a szőlőt Csaba fiának osztálya, a 7.b tanulói szüretelték. A köszönet mellett a Malbec 2020 címkéjével emlékeztek meg a gyerekek szüreti munkájáról. A poharamba került mély rubin színű nedű lomhán mozgott a pohár falán és szinte megállt, nem akart lecsorogni. Egy nagyon szép, könnyed, jól iható, kellemes gyümölcsös nedűt kóstoltam, mely fiatal kora ellenére testes, ízgazdag, komplex és harmonikus volt. Köszönet a 7.b osztálynak és Vesztergombi Csabának.
Értékelésem: 8+ pont

Szent László Prémium Bikavér 2019
A borászat első prémium Bikavér borát, melyet 2017-ben készítettek, Szent Lászlóról nevezték el és azóta is a Szent László név használat folytatódik a Prémium Bikavérre. Ez a Bikavér Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Syrah házasításából készült. Egy nagyszerű, mély rubin színű, ízében nagyon kerek, harmonikus, gyümölcsös, terroir jelleges italt kóstoltam, mely kellemes, enyhe tanninos hosszú korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 8 pont

Kerékhegy Shiraz 2017
Ehhez a borhoz a szőlőt a Kerékhegy dűlői nevelték. A pincészet területén 2006 óta van Shiraz. Az első fajta bort 2011-ben készítették. Bikavérnek megfelelően tölgyfahordóban érlelték – 24 hónap és 6 hónapot palackban. A borban a fekete bogyós gyümölcsös és fűszeres aromák dominálnak. Nagyon szép, közepes test, közepes alkohol jellemzi ezt a jól iható, gyümölcsös Bikavért.
Értékelésem: 7+ pont

Csaba Cuvée 2017
Csak a „jó években” készítik. Klasszikus bordói, azaz Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot egyenlő arányú házasítása. 2 évig érlelték hordóban. Igazán kiegyensúlyozott, komplex ez a nedű. Az összetevő szőlőfajták legjobb tulajdonságait harmonizálja és egy igazi kiemelkedő bort produkál.
Értékelésem: 8+ pont

Bodzás Merlot
Nevét a termőhely Bodzás dűlőről kapta. Egy igazi, minden aromájában kiemelkedő Merlot kóstolhattam, melyet 2 évig barrique hordóban érlelték. A Merlot jegyek a legjobb arcukat mutatják ebben a borban. Minden szempontból egy „leg”.
Értékelésem: 9+ pont

Szerintem Vesztergombi Csaba méltó várományosa az Év bortermelője címnek. Én rá szavaznék, mind a személye miatt, mind a fantasztikus borai miatt is.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség.

Vágó László
borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9417984562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása