Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Tolcsvai Kincsem és a Boszorka

Waldbott Frigyes báró borra váltott hagyatéka

2023. február 20. - László Vágó

Egy fiatal borászat mutatkozott a kb. fél éve létrejött új borközpontban.
A kb. 10 éve alapított Kincsem Kastély Szőlőbirtok (a Tokaj-hegyaljai Tolcsva)borainak bemutatóján vettem részt a Winehub-ban. Nagy szakértelemmel és lelkesedéssel Matyasovszki István tulajdonos és borász kóstoltatta pincéjének nedűit.
Hogy mi is az a Winehub, mondják el maguk a megalkotói.
WINEHUB, azaz WINE CONNECTS.  „… Egy intenzíven pezsgő, élettel teli teret kínálunk Nektek, ahol minden borral, és egyéb alkoholkülönlegességekkel kapcsolatos terméket, információt, élményt megtalálhattok, kötetlen, barátságos környezetben – legyen szó akár egy grandiózus kóstolóeseményről, akár egy szürke hétköznap munka utáni baráti borozásról. Nem véletlenül valljuk: a bor összeköt.”
A borközpont Óbudán a volt Goldberger Textilgyár épületében működik. 

Benyomásaim alapján a Kincsem Kastély Szőlőbirtok borai egy kellemes, igazán borbarát környezetben mutatkozhattak be. A Kincsem Kastély Szőlőbirtok jelenlegi tulajdonosa, Matyasovszki István, hosszú és méltatlan hányódás után vásárolta meg a Kincsem kastélyt és egy kisebb, kb. 5,2 hektáros szőlőterületet. A területen öreg, közel 40-50 éves, Hárslevelű és Furmint szőlőtőkék biztosították a nagyszerű alapot a kiváló borok készítésének. A borászat a borainak nagy többségét hordóban érlelik, melyek 20%-a mindig új, a többi pár éve használt hordó. A pincészet hordóit Miklóssy András kádármester műhelyében készítették, Erdőbényén. A pince első évjárata 2012-ben született meg. A rossz állapotban levő Kincsem Kastély felújítását 2014-ben kezdték és 2020-ban sikerült befejezni. A kastélyban jelenleg egy színvonalas kastélyszálló működik. A kastély mellett lett kialakítva a borászati feldolgozó, erjesztő- és érlelő tér. Amikor én Tolcsván jártam, akkor még nem készült el a kastély és nem tudtam megnézni a felújított épületet. De ezt a hiányosságomat, igyekszem minél hamarabb pótolni.
Waldbott báró nem beszélt magyarul. Mindenkit, aki kedves volt neki „Kincsem-nek” nevezett. A báró 7 gyermeke közül az elsőszülött lánya volt a kedvence, a Kincsem. Ezért nevezték el a helyiek a szőlőbirtokát Kincsem dűlőnek. A felújított kastély a Kincsem Kastély nevet kapta és így lett Matyasovszki István borászata a Kincsem Kastély Szőlőbirtok.

Mindegyik megkóstolt tétel nagy élményt nyújtott. Sőt voltak egyes tételek melyek kellemes meglepetést okoztak. Nekem különösen emlékezetes nedűket szeretném kiemelni.
Matyasovszki István tulajdonos-borász a következő borsort hozta el nekünk.

Furmint 2018
Szép, gazdag ízvilágú, harmonikus és minden Furmint jegyet magán hordoz.
Értékelésem: 7+ pont
Hárslevelű 2018
Kincsem dűlőben egy speciális Hárslevelű fajta, a fecskefarkú Hárslevelű szőlőfajta található. Azaz a Hárslevelű 2018-s évjárata is a fecskefarkú Hársból készült. A poharamba került italban mind illatában, mind ízében az intenzív hársvirág és a gyümölcsösség dominál, nagyon harmonikus és kiegyensúlyozott formában. Megkóstolva egy igazán gazdag beltartalommal rendelkező bort élvezhettem. Minden, amit az illat ígért a szájban is éreztem. Azonban ízében éreztem valami nagyon különleges és az összbenyomást kellemesen kiegészítő aromákat. Most már sajnálom, hogy nem kóstoltam vissza és nem mélyedtem el jobban a Kincsem Hárslevelű 2018 ízeiben. Talán majd legközelebb.
Értékelésem: 8+ pont
Birtokbor cuvée félszáraz 2015
A borászat Birtokbora Furmint és Hárslevelű (50%-50%) házasítás. Az hogy félszáraz kategóriába került, az analitika miatt történt. Hiszen a borban 11,5 g maradék cukrot mértek. Azonban ez szinte egyáltalán nem érezhető, csak a harmónia és az izgalmas ízélmény hagyott bennem kellemes emlékeket. Az első kortyban eluralkodott a Hárslevelű. Aztán megmutatta magát a Furmint is. Továbbiakban együtt adott egy nagyon kellemes ívási élményt.
Értékelésem: 8+ pont
Boszorka Furmint-Hárslevelű 2018
Ez a bor a ritka kivétel a pincében, mert teljes egészében reduktív módszerrel készült. A Boszorka nevét szintén „Waldbott bárótól kapta”. Frigyes bárónak 7 gyermeke közül a legkisebbet „vadóc” viselkedése miatt Boszorkának becézte.
Matyasovszki István halványabb sárga színű italt töltött a poharamba, apró természetes buborékokkal. Illatában intenzív, kellemes, harmonikus aromák bukkannak fel és azt „mondogatja KÓSTOLJ MEG!!!” Megtettem és jól tettem. Egy jó minőségű, gyümölcsös, könnyed bort kóstoltam, mely harmonikus és kiegyensúlyozott nedű. Nem kiemelkedő, de jól iható és élvezhető.
Értékelésem: 7 pont
Hárslevelű félédes 2015
Saját értékelésem helyett inkább idézem a honlap borleírását: „Őszinte bor. Az ami… Mézédes szőlőfürt, kerekdedség, könnyedség és gyümölcs, gyümölcs… Könnyed nyári estékhez –mennyei harmónia.
Kiváló lehetőség a borral éppen csak ismerkedőknek.”
Én nem most kezdek ismerkedni a borokkal, de bevallom, nekem is tetszik.
Értékelésem: 8+ pont
Szamorodni édes 2017
Matyasovszki István szerint a 2017-s év kiemelkedő minőséget hozott a borokban és különösen alkalmas volt Aszúk és Szamorodnik születésére. Ez alól természetesen nem kivétel a Kincsem Szőlőbirtok sem és a pince Édes Szamorodni 2017 bora, mely díjat is nyert. Poharamba kerülve egy szép, szalmára hajazó aranyszínű nedű kokettált velem és kóstolásra hívogatott. Nem késlekedtem. Illatában éretten gyümölcsös – sárga és fehér barack, citrusok, édes-mézes aromák töltötték el az orromat. Belekortyolva mindent visszakaptam, amit az illat ígért. Sőt kiegészült mandulás, diós, marcipános aromákkal. Szép savszerkezet kiegyensúlyozottá és harmonikussá teszi ezt a Szamorodnit. Kora ellenére is vibráló savak jellemzik, mely kiegészülve a az érettebb gyümölcsös aromákkal egy nagyon jó ívású, kellemes italt biztosít, akár baráti beszélgetéshez és a minden napi fogyasztásra is. Igaz ez felrúgja a beidegződéseket, melyeket a Szamorodni és az édes bor iránt táplálunk. Nagyon ajánlom kipróbálni, megkóstolni. Ez volt a kedvencem. Vásároltam is belőle.
Értékelésem: 10 pont
Hárslevelű késői szüret 2013
Egy tipikus hárslevelű koncentrált illat és íz aromákkal, mint hárs- és akácvirág, méz, kellemes gyümölcsösség – érett barackok, citrusok. Vastag test és szép savak jellemzik. Tokaj-hegyalja, Kincsem dűlő terroir jellegzetességeit hordozza a legkiválóbb formában.
Értékelésem: 9+ pont  
Aszú 2017
Ez az Aszú is a különleges, kiemelkedő 2017-s évjáratban született és hordozza is az évjárat értékeit.
Matyasovszki István elmondta, hogy ebben az évben „csak kétféle bor készült a Kincsemben!”. Az Aszú volt az egyik. Biztos kitalálták! A másik a Szamorodni 2017.
Mély óarany színű italt kaptam a poharamba. Mind illatában, mind ízében egy fiatal, de már most is nagyon jól élvezhető Aszút kóstolhattam. Nagy potenciállal rendelkezik ez a szép Aszú. Érdemes lenne évente újra kóstolni.
Értékelésem: 9 pont

Egy Tokaj-hegyaljához méltó borászattal bővült a Tokaji borvidék.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9818054404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása