Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Hordó a keret, a gyümölcs és a terroir finomságai a BOR

Kőszeg, Dawid Bowie, Természetközeliség, Unger Bor

2023. március 21. - László Vágó

Az utóbbi időben sok Kékfrankost kóstoltam és többségük nagy élményt nyújtott. Pedig nagyon különbözőek voltak: Hiszen kóstoltam Kékfrankost Sopronból, Hajósról, Szekszárdról, Villányból, Egerből, Kőszegről. Kékfrankos Magyarországon az egyik legelterjedtebb fajta és nagyon sok borászat Kékfrankosa szerepel a piacon. 

Az utoljára poharamba került Kékfrankos Kőszegen született.
Stampf Ervin és Kaibinger Tamás az Unger Bormanufaktúra „fenegyerekei” borait kóstoltam egy számomra új helyen a Huncutka Borbárban. A hely egy kicsi, kedves „boros karton”, szép választékkal. Nedűiket személyesen Tamás hozta el és mutatta be. A két barát társulása 2015-ben egy hagyományokon alapuló borászat kialakítását eredményezte. Mindkettejük családjában hosszú időre visszanyúló kőszegi és boros hagyományok vannak. Álmaik borászatáért és az elképzelésük szerinti borokért keményen megdolgoztak. Először is 2015-ben tavasztól őszig elvégezték a talajrendezést, melyet eléggé megnehezített a köves terület. Aztán megkeresték és megtalálták azokat a tőkéket, melyre vágytak, és amiből az elképzelésük szerinti bort tudnak készíteni. Miután meglelték az igaziakat 2016-ban megtörtént a telepítés is. Az első borukkal 2020-ban jöttek ki. Az indulástól kezdve letették voksukat a természetes borok mellett. Azóta is ezt az utat járják. Hitvallásuk mind szőlőművelésben, mind a borkészítésben a természetesség, minél kevesebb beavatkozás a folyamatokba, legkisebb macerálása a bornak és nincs vegyszer.
Fő fajtájuk a Kékfrankos. Minden bor magas minőségű, különleges. Általában a nagyobb 500 l-s nem új hordókat részesítik előnyben. Arra törekednek, hogy a hordó ne uralkodjon. Inkább a gyümölcsös és jellegzetes terroir jegyek, aromák jellemezzék a boraikat. Szerintem ez nagyon jól sikerült.

Ami a poharunkba került
1. Under Pressure Pét-Nat 2022
Ez a Rosé Pét-Nat Kékfrankos, Zweigelt, Blauburger, Pinot Noir házasítása. Először készítettek ilyen bort. Azért vágtak bele, mert szeretik a klasszikus és a vagány dolgokat is. Nevét Queen együttes és David Bowie közös "Under Pressure” daláról kapta, mely igazán vagány, beleértve a címkét is. És nevében is passzol a Pét-Nat-hoz. Összesen 200 palack készült belőle.
Bevallom nem vagyok nagy értője és kedvelője a Pét-Nat-oknak. Nem az én világom. Azért nem adom fel a próbálkozást. Hátha egyszer … .
2. Full Satén Syrah Rozé 2021
Nevét Tamás feleségének rúzs színéről kapta. Nem vagyok egy nagy rúzs szakértő. Azonban egy mély lila színű, roséhoz képest vastagabb testű, gazdagabb aromájú ital került a poharamba. Inkább sillernek tartanám. Októberi szüret után egészen karácsonyig maradt seprűn 500 literes hordóban. Aromáit a piros bogyós gyümölcsök, eper, cseresznye, egres, érett licsi jellemzik. Felbukkan ezek mellett egy kis enyhe fűszeresség is, mely még komplexebbé teszi. Ez több mint egy egyszerű rozé! Összhangban levő, kiegyensúlyozott aromák jellemzik. A kicsit magas alkohol sem lóg ki, sőt jól áll neki. Közepesen hosszú fűszeresen gyümölcsös lecsengéssel búcsúzik, megfejelve halványan ott levő tanninnal.
Értékelésem: 7+ pont
3. Narancsbor 2022
Rizlingszilváni, Chardonnay, Olaszrizling házasítása. Külön szüretelték a fajtákat és külön erjesztették tartályban. Majd 1 hónap után házasították.
Nagyon jó összhangú, fiatal, friss bor. Igazán nagy potenciál van benne. Hagyni kell még fejlődni.
Értékelésem: 6+ pont
Mindegyik Kékfrankos tétel szűretlen, derítetlen, spontán erjedt, természetes bor.
4. Birtok Kékfrankos 2020
Kísérleti bor, mely a Csúcsos területről származik. Kísérlet során kipróbálták milyen
- hosszabb ideig hidegen áztatni a szőlőt és késleltetni az erjedést
- rögtön ideális körülmények az élesztős erjesztésnek
majd tartályban vagy hordóban érlelni külön-külön. Így keletkezett 4 hordó bort összeházasították. Az elkészült bort kicsit visszafogottabb, egyedi ízvilág és harmónia jellemzi. Izgalmas bor.
Értékelésem: 7+ pont
5. Öreg Kálvária Kékfrankos 2021
Kóstolónk idején (2023.03.03) csak két hete volt palackban a bor. A kőszegi Kálvária templom melletti 30 éves tőkékről szüretelt szőlőből készült. A szüretet megelőzte egy jégeső, de mivel anyukája is velük szüretelt, nem volt kifogás. Szerencsére egy hordóra való azért összejött. Mély rubin színű nedűt kaptam a poharamba. Fekete bogyós gyümölcs aromák mellett kissé zöld, nyersebb aromák is felbukkannak. Nem zavaróan, kicsit izgalmasabbá téve a tételt. Közepesen hosszú lecsengésben a gyümölcsösség kiegészül füstös fűszerességgel és egy kis kesernyével és tanninnal.
Értékelésem: 7+ pont
6. Csúcsi Kékfrankos 2021
Kóstolónkhoz képest szintén 2 héttel korábban palackozták. Magyarország egyik legmagasabb (kb. 420-430 m) szőlőterületéről szüretelt szőlőből készült. Mély rubin szín jellemzi. Illatában nem túl intenzív aromák jellemzik. Ízében sem igazán karakteres. Talán még a korához képest is fiatalabb jelleget mutat. Ez nem volt igazán a kedvencem, akkor is ha a bor hibátlan volt.
Értékelésem: 6+ pont
7. Ördög Kékfrankos 2021
Az Ördög-árok dűlőből szüretelt szőlőből. készült bor. A terület a domb közepén helyezkedik el. A domb felső részén humuszos, majd hideg köves és lentebb vörös pala talaj jellemzi. A mikrokörnyezetet még befolyásolja a közelben levő gesztenyefa ültetvény. Ezekből alakult az a terroir, melyen egy fantasztikus nedű született a 2021-s évben is. Kellemes piros és túlsúlyban levő fekete bogyós gyümölcs aromák jellemzik mind illatban, mind ízben is. Vastag test, gazdag ízvilág, vibráló savak, harmónia és kiegyensúlyozottság jellemzi. Kellemes, érett, de nem túl húzós tanninok is megjelennek, melyek a hosszú kortyú lecsengésben jól kiegészítik a fűszeresen gyümölcsös ízeket.
Értékelésem: 8+ pont
8. Szultán Kékfrankos 2021
A helyi legenda szerint ezen a dombon volt a török szultán tábora a Kőszegi vár ostromakor és ezért hívják azóta is Szultán dombnak. A Szultán Kékfrankost adó Knappeln dűlő a Szultán domb D-K oldalán található. Nagyon mély rubin színű italt töltöttek a poharamba. Ahogy mozgott egy kis forgatás után, biztos voltam benne, egy testes és gazdag bort fogok kóstolni. Az illata is már sokat ígért. Fekete bogyós gyümölcsök ízbombája árasztotta el az orromat. Megkóstolva sem csalódtam. Amit a szemem és az orrom feltételezett és ígért az ízben ott volt intenzíven, harmonikusan és kiegyensúlyozottan. Egy nagyon elegáns és komplex, szép savszerkezetű, friss gyümölcsös bort élvezhettem a kóstoló megkoronázásaként. Hosszan búcsúzott az utolsó korty.
Értékelésem: 8+ pont

Egy fontos kérdés a végére: milyen a magyar Kékfrankos v. van egyáltalán MAGYAR KÉKFRANKOS?

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr4218076222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása