Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Milyen a MAGYAR KÉKFRANKOS?

Van egyáltalán MAGYAR KÉKFRANKOS?

2023. április 26. - László Vágó

Először egy beismerés: Kékfrankos egyik kedvenc vörösbor fajtám. Sok nagyszerű tételt kóstoltam Magyarország szerte. Sajnos volt szerencsém néhány nem igazán sikerült kísérlethez is.

Idén március végén második alkalommal gyűltek össze a Kékfrankos azon elkötelezett hívei, akik tenni is akarnak a MAGYAR KÉKFRANKOS megszületéséért és, hogy elfoglalhassa az őt megillető helyét Magyarország bortérképen. Az első rendezvény tavaly volt Günzer Tamás Pincészetében, Villányban. Erről sokat nem tudok, mert nem voltam ott. Az idei Kékfrankos esemény megrendezésére Sopronban, a Kékfrankos fővárosában került sor, az Erhardt Étterem különtermében. A szervezést a Steigler Pince tulajdonosa Lőrinczy Bálint és birtokigazgató-borásza Varga Tamás vállalta magára.
Kékfrankos rajongóként nagy megtiszteltetés és szerencse volt számomra, hogy részt vehettem meghívottként a II. Kékfrankos Konferencián.
A résztvevő borászatok elhozták Kékfrankos csúcs boraikat. Óriási élményben volt részünk.

Steigler Pince, Sopron; Kohlenberg Borászat, Sopron; Weninger Pincészet, Balf; Garger Pince, Vaskeresztes; Lővér Pince, Sopron; Iváncsics Pince, Sopron; Pfneiszl Borászat, Sopron; Szuromi Családi Birtok, Andornaktálya Egri borvidék; St. Donat Birtok, Csopak; Günzer Tamás Pincészete, Villány; Riczu Tamás Borászata, Villány; Bock Pince, Villány.

Nekem a kóstolt nedűk között a non plus ultra a Pfneiszl Borászat „Mesés vidék” 2015 tétele volt.
Ezt a bort nem minden évben készítik, csak a csúcs évjáratokban. A Pfneiszl Pince Nagy Kékfrankosa 3 évet érlelődött hordóban és 3 évet palackban. Mély rubin színű nedű került a poharamba, melynek mélységébe szinte belevesztem. Elszakadva a látványtól az illata tovább fokozta függőségemet. A korához mérten megfelelően lassan nyíló illatok, az érett gyümölcsös, már-már lekváros szilva, fekete bogyósok is igyekeztek magukba szippantani. A megfelelő idejű szellőztetés után illatbomba robbant az orromban. Megkóstolva mindent megkaptam, amit az illat ígért. Sőt még karakteresebben. A dekantálás az ízekkel is csodát művelt. A közepesen élénk savakra épülő vastag test, ízgazdagság, lágy tannin egy fantasztikusan komplex, harmonikus, kiegyensúlyozott bort produkált. Hosszú éretten gyümölcsös, fűszeres, tanninos korttyal búcsúzik. Remélem, még összefutunk!
Értékelésem: 9 pont

A résztvevő borászok a fantasztikus nedűik mellé tarsolyukba elhozták és el is mondták tapasztalataikat, ötleteiket, reményeiket és felvetéseiket.
Egy rövid, talán nem is teljes kivonat ezekből
- klasszifikáció vs. nem, de mi helyette? Pl. Csopaki kodex példája

- Kékfrankos palackok címkéjén, akár belföldön, akár export a KÉKFRANKOS megnevezés szerepeljen

- borra, Kékfrankosra hangolás, edukálás az óvodától a felnőtt korig

- Kékfrankos események, pl. Kékfrankos Április

- Sopron a Kékfrankos hazája, otthona

- Kékfrankos címke motívum

- Kékfrankos közönség, baráti kör szervezése

- a palack v. a címke v. a kapszula színe is befolyásolja a vásárlást, a borok kiválasztását

- kóstolóknak van tíz pontja ® Kékfrankos kóstolás rendje

- Pfneiszl klasszifikáció

- Kékfrankos egységes címke, pl. Balaton bor példája

- országos Kékfrankos kampány(ok)

- Kékfrankos jelölések

- marketing, PR lépések – pl. Riczu Kékfrankos az Országház bora

- újságírók, írott és elektronikus sajtó célzott Kékfrankos írásai

- tematikus események

Nehéz visszaadni a borászok szenvedélyes kiállásait a Kékfrankos mellett, egyben elkeseredésüket a Kékfrankos magyarországi helyzetéről. Nagyon izgalmas nap volt és remélhetőleg lesz folytatása is.
A „Kékfrankos borászok” néhány óhaja már teljesült v. hamarosan bekövetkezik.
- Soproni tavasz Budapesten, 2023. április 21. a Stefánia Palotában ü
- Gyöngyöspatai Kékfrankos Fesztivál, 2023. május 27. szombat

REMÉLEM, BEINDUL VALAMI!!!

Egy javaslat a jövőben nevezzük a magyar Kékfrankost, mely bekerül a PANNON KÉKFRANKOS KÖR portfoliójában, PANNON KÉKFRANKOSNAK.
Minden KÉKFRANKOS BARÁTRA szükség van, hogy a PANNON KÉKFRANKOS elfoglalja méltó helyét Magyarország bortérképén és kivívja a megfelelő elismerést a magyar és külföldi borkedvelők és borfogyasztók között.

A résztvevőknek összeállítottam egy gondolatébresztő anyagot, melyet kérésre elküldök az igénylőknek. Akiben megindít valamilyen gondolatot, ötletet, segítség kérem, írja meg a pannonkekfrankos@gmail.com e-mail címre.
Előre is köszönet érte!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr7518111424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása