Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Balatoni borok az újpesti tetők felett

Káli Ildikó balatoni bortúrája a magasban

2023. július 25. - László Vágó

Nagy kedvelője és elismerője vagyok Káli Ildikónak és a borszakértői, sommelier munkájának. Mindig szívesen veszek részt az általa szervezett és tartott kóstolókon. Sokáig közlekedési nehézségeim voltak, hogy eljuthassak a programjaira. Szerencsére a probléma nagyjából megoldódott. A kóstolóinak egy jó részét Újpesten tartja egy összeszokott, úgymond törzsgárda csapat részére. Néhányszor én is "beférkőzöm" közéjük. Így tettem most, amikor Káli Ildikó balatoni borokból igyekezett „felkészíteni” a társaságot a nyárra. Ezeken a kóstolókon számomra mindig külön izgalmas, milyen borokat választ Ildikó. Amikor meghallunk egy kóstoló tematikát, mint pl. most a Balatoni borok, akkor elgondolkodunk azon mi milyen borokat választanánk. Én is mindig kigondolok borsort, néhány borászatot és boraikat. Most sem nyertem. Valószínűleg Ildikó más „hálóval merít”. Itt persze nem a minőségről van szó, inkább a tapasztalatról, élményekről, ízlésről.

Balatoni borsor nyárra Káli Ildikó szerint

Garamvári Prestige Brut pezsgő 2018
Még egy Ildikó specialitás! Kóstolóit lehetőség szerint pezsgővel kezdi. Ebben az esetben sem kényszer, hiszen Garamvári pezsgő balatoni és a pezsgők között a minőség képvisel. Sőt! Garamvári Pince csúcs pezsgője Chardonnay és Pinot Noir házasítású pezsgője volt a kezdő bor. Nem a bemelegítő!
Garamvári Vencel intenzív tevékenységet folytatott a pezsgő hazai megismertetésére, népszerűsítésére és elismertetésére. A 1990-s évek vége felé Káli Ildikó is aktívan részt vett ebben a munkában. Az elsők között írt cikket a pezsgőről. Lelkes résztvevője volt Garamvári úr úttörő munkájának. Sőt ebben szabad kezet is kapott.
Az alapborhoz a szőlőt Balatonboglári borvidéken Balatonlellén szüretelték. A pezsgősítést Budafokon végezték el. Ennek az eredményét ittuk.
A poharamba egy fénylő aranysárga nedűt töltöttek. A pohárban nem túl sűrűn, de intenzíven mozogtak az apró buborékok. Illatában mind a Chardonnay, mind a Pinot Noir aromák megjelentek egymást jól kiegészítve. Inkább a gyümölcsös jegyek jellemezték a kóstolt Garamvári Prestige Brut pezsgőt, mint körte, zöldalma, citrusok kiegészülve egy kis édességgel. Megkóstolva nem mindent kaptam vissza, amit az illat ígért és az aromák intenzitása enyhébbnek mutatkozott. Ízében egy kis kellemes sósság, ásványosság is megjelent. Egy kellemes, jó ívású pezsgővel kezdtük a balatoni kóstolót.
Értékelésem: 7+ pont

Sabar Olaszrizling 2021
Sabar Borház „névadója” a Sabar-hegy. Sabar-hegy a Badacsonyi borvidékhez tartozik, magassága 217 méter.  Nem túl magas, de a Sabar Borháznál azt mondják: „Kis hegy, nagy borok”. Van saját filozófiájuk a SABARIZMUS, azaz „jó borok ízlelése és a naplemente élvezése”. Szőlőterületeik vulkanikus talajon vannak. Ez meghatározza az itt készített borok kiemelkedő tulajdonságait.
Aranysárga színű ital volt a következő tétel. Illatában közép intenzíven jelennek meg a gyümölcsök (körte, egres, citrusok, alma) és a vulkáni talaj ásványossága. Megkóstolva jöttek az illatból ismerős aromák. Egy kicsit visszafogottabban, de kellemes összhangot biztosítva a szájamban. A gyümölcssavas aromák, a közepes test és az alkohol egy igazán jóívású, kellemes bort produkáltak a borkedvelők számára. Ez a kellemes, akár mindennapi fogyasztásra is alkalmas nedű, hosszú, kesernyésen ásványos korttyal búcsúzott.
Értékelésem: 7 pont

3 Káli Balázs Szürkebarát 2021
A kóstolt Szürkebarát szülőhelye a Fekete hegy a Káli medencében. A Fekete hegy a nevét a talajáról kapta – fekete erdő talaj bazalt közettel.
Káli Balázs Szürkebarát tétele halvány szalma sárga színnel, pohár falára kúszó és tapadó jellegzetességgel mutatkozott be. Nagyon lassan, lomhán a pohár falán is lecsorgott. Igaz nem vártam ki, inkább kóstoltam. Pohárba szagolva közepesen intenzív, kellemes gyümölcsös aromák (körte, egres, citrusok és zöldes) töltötték be az orromat. A gyümölcsök mellett még éreztem ásványosságot, sósságot, sőt egy kis virágos édességet is. Ez az illat orgia igazán kíváncsivá tett. Megkóstolva nem csalódtam. A szájamban megjelentek az illatban megmutatkozó aromák, csak sokkal karakteresebben. Egyidejűleg megerősödtek az ásványos és terrroir jegyek. Káli Balázs Szürkebarát 2021 tétele egy szerethető, kedves, könnyen lecsúszó, jól iható bor beszélgetéshez, étkezéshez, barátkozáshoz, randira, stb.. Mondhatom az élet minden területére. Sőt még fröccsnek is
Értékelésem: 8 pont

4 Borbély Rózsakő Selection 2021
Rózsakő szőlőfajtát Király Ferenc állította elő 1957-ben a Kéknyelű és Budai zöld fajták kereszteződésével.
Ez a tétel intenzív gyümölcsös, ásványos, sós és enyhe édes illat jegyeket mutatott. Kedves jelleget mutat. Ízében más arcát mutatja. Megkóstolva inkább szikárabb, az ásványosság és a terroir jegyek jellemzik.
A bor hibátlan, de az volt a benyomásom, nem az én világom.

5 Liszkay Borkúria Giulia Cabernet Franc 2018
A Liszkay Borkúria tulajdonosa Liszkay Mihály a következő filozófiát vallja: „Minden borban ott van a derű és az élet szeretete”.
Utolsó tételként egy közép rubin színű italt töltöttek a poharamban. Ásványos, vegyesen piros és fekete bogyós gyümölcsös (szilva, cseresznye, fekete ribizli, szeder) illat aromák kúsztak az orromba. Kellemes volt. Ízében is megjelentek ezek az aromák. Igaz kicsit hátrébb szorulva. Megkóstolva felerősödtek a hordós jegyek, a füstösség, dohányos jelleg. A Cabernet Franc egyedi jelleget mutatott, mely más mint a villányi Cabernet Franc. Ez is nagyon szép, balatoni karakterrel és terroir jelleggel bíró Cabernet Franc. Hiszen ez egy balatoni Cabernet Franc!
Értékelésem: 7+ pont

Balatoni túránkon jártunk a Balatonboglári borvidéken - Balatonlelle (1), Badacsonyi borvidék - Káptalantótiban (2) és Badacsonytomaj (4), Balaton-felvidéki borvidék - Szentbékkálla (3),  Balatonfüred-Csopak borvidéken - Monoszló (5)

Szolgálati közlemény! Sajnos zavar keletkezett „az erőben” vagyis a blog.hu-n. A régebbi cikkeimet a következő linkekenn lehet megtalálni.
https://boryssza-kronika.blog.hu/ - jelenleg általam használt és szerkeszthető
https://boryssza.blog.hu/
https://bor-vallalkozas.blog.hu/
Elnézést a kellemetlenségért!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László  
borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr8918178949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása