Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Alföldi borok Kecelről

„Akasztják a hóhért!?”, borszakíró bort készít

2023. szeptember 12. - László Vágó

Van Boris Borbárban megint egy izgalmas kóstolóval készült Edina és Roland. Ez alkalommal egy alföldi borászt, Benyák Zoltánt az Authentic Pince tulajdonos-borászát, invitáltak meg a borai bemutatására.
Egy kicsi, de exkluzív csapat jött össze. Ilyenkor mondják, hogy családias volt a hangulat. Ez erre a kóstolóra nem igazán volt jellemző. Mint kiderült magukat szakértőknek vallók érkeztek. Benyák Zoltán borairól sajnos viszonylag kevesebb szó esett. Csak akkor, amikor Zoltánnak sikerült magához ragadni a szót. A szakértő csapat inkább világmegváltó üzemmódban értékelte, többségében kritizálta a hazai borvidékek és bortermelők jó néhány szereplőjét. Szinte már ócsárolta?! Vagy ilyen mondatokkal mutatta hozzáértését: „Amikor …-nál jártam, mondtam neki ezt nem így kellene csinálnia. Tegye …, ami (SZERINTEM) inkább megfelelőbb lenne a jó bor készítése érdekben.

Nem csak a közönség volt egyedi. A borász hozzáállása saját boraihoz és elveihez is érdekes volt. Benyák Zoltán szőlész-borász családból indulva az ELTE-n végzett történészként. Az 1990-s évek óta boros kiadványok, cikkek írásából tartotta el magát. Vagyis borszakíróként tette le névjegyét a boros szakmában. Életének ez a korszaka egészen 2007-ig tartott. Majd egy kis kitérő után 2016-től hazaköltözött Kecelre és a családi hagyományokat folytatva belevágott a szőlőművelésbe és a borkészítésbe. Átállt a boros társadalom világos (igaz?) oldalára. Célja tájborok készítése. Az alföldi terroir megmutatása és megismertetése a bort kedvelőkkel. Az elmúlt kb. 7 évet egy nagy kísérletnek tekinti. Most már kezdi érteni, melyik fajtából mit lehet kihozni az Alföldön. Jelenleg nem csak alföldi borokat készít.
Nincs teljes az egyetértés, mit tekintünk alföldi szőlőfajtának. Azonban van néhány, melyet a szakértők többsége alföldi fajtának tekint, még ha más borvidéken is előfordulnak. Ezek a Kövidinka, a Cserszegi fűszeres, az Ezerjó, a Rizlingszilváni és a Kadarka. Van néhány régi magyar fajta is, melyek újból felbukkantak a Duna borrégióban. Például az Arany sárfehér, Zala gyöngye, Izsáki sárfehér, Pozsonyi fehér. Ez utóbbi fajtából Benyák Zoltán is készített bort. Ezeken az úgy mond, alföldi fajtákon kívül szinte minden szőlőfajta felbukkan már a Duna borrégió portfoliójában. Duna borrégió három borvidéket foglal magába a Csongrádi borvidéket, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidéket borvidéket. Borszakértők szerint az alföldi borokat a lágyság, visszafogottabb savak, fűszeres és virágos aromák jellemzik. Ezek összességben kellemes, jól iható asztali borokat eredményeznek. Ezt bizonyították számunkra a bemutatott nedűk Benyák Zoltán Authentic Pincéjéből. Nagyon kiegyensúlyozott borsort kóstoltunk. Mindegyik tétel jó minőségű, hibátlan volt. Jelentős élvezeti élményt nyújtva a maga kategóriájában. Zoltán elmondta borait akácfa hordóban érleli.

Kóstolt borsor
1. Kövidinka-Ezerjó cuvée 2020
2. Homoki Fehér 2021 (Pozsonyi fehér-Kövidinka)
3. Kétezerjó 2020 (száraz ezerjó szamorodni)
4. Rajnai rizling 2020
5. Pozsonyi fehér 2016
6. Kadarka Terra rozé 2022
7. Kékfrankos 2022
8. Cabernet Sauvignon 2020
9. Portugéza 2022
10. Kadarka 2021

Három bort szeretnék kiemelni, mely számomra a többieknél kicsit nagyobb élményt nyújtottak.
4. Rajnai rizling 2020
Ez a világfajta az Alföldön szerintem szép eredményt produkált. Viszonylag fiatalon már kezdi mutatni a Rajnai-s jegyeket. Nagy ízgazdagság, vastag test, harmonikus kiegyensúlyozottság jellemzi. A kicsit magas alkohol sem lóg ki. Nagy fejlődési potenciállal bír.
Értékelésem: 7+ pont
5. Pozsonyi fehér 2016
Ez a muzeális tétel még mindig nagyon jól tartja magát. Gyümölcsös aromái kellemes ívási élményt nyújtottak. A nem túl vastag testet az ízgazdagság kárpótolta. A koros harmonikus ital egy igazi asztali bor beszélgetésekhez, társasági összejövetelekre.
Értékelésem: 7 pont
8. Cabernet Sauvignon 2020

Kellemes gyümölcsös aromák dominálnak a borban. A gyümölcsösség és fűszeresség, az Alföldre jellemzően, lágyabban, lesimulva jelennek meg ebben a Cabernet Sauvignon-ban. Zoltán ezt úgy mondta – „A táj felülírta a fajta jelleget”. Vagyis a bor nem a Cabernet Sauvignon-ra fajtát mutatta, hanem a terroir jelleget.
Értékelésem: 7+ pont

Zoltán elmondása szerint a Rajnai Rizlinget és a Cabernet Sauvignon fajtát kivezeti a Pince választékából, mert az alföldi fajtákra akar koncentrálni. Elnézést, de nem értem a kishitűségét. Ezen a két világfajtán teljes valóságában megmutatta az alföldi terroirt. Egyedi borokat, minőségi, jól élvezhető italokat alkotott. Igaz ezek nem alföldi fajták, de táj borokat készített nagy élvezeti élménnyel. Talán nem kellene ennyire borszakértőnek, hanem inkább alföldi borásznak lennie.
A jól sikerült világ vagy nem tisztán alföldi fajták forgalomba hozatalára Edina adott is egy nagyszerű ötletet. Zoltán adjon ezeknek a boroknak fantázia nevet és ilyen címkével tárja a fogyasztók elé. Döntsenek ők az ital sorsára. Szerintem sikere lenne. Így a „kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad”.

Benyák Zoltán szerintem igazán jó úton halad, szép borokat készít alföldi és világfajtákból is. Ezt az utat kellene folytatnia. Azért kíváncsi vagyok hova jut el és milyen irány mellett dönt. Remélem lesz lehetőségem megkóstolni.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr7418211463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása