Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

A 2019-s évjárat sikeres volt a Bott Pincénél

Sfinx átka minket is utolért

2022. február 22. - László Vágó

Rendkívüli kóstolóra készültem. Hiszen a tervek szerint, az esemény főszereplője a 2021. év Borászok Borásza Bodó Judit borász és az ő borait ízlelhettük. A szervezők a kóstolót a Furmint Február egyik eseményeként hirdette meg. Nagy örömömre, nem csak Furmintokat kóstolhattunk a Bott Pince boraiból. A Tokaj-hegyaljáról érkezett borász hölgy amellett, hogy fantasztikus borokat hozott, de meglepett néhány mini vertikális sorral is.
Sajnos, a szokásomhoz híven, nem tudok első kézből részletesen beszámolni a Bott Pince történetéről, a dűlőterületeikről, a szőlőművelésükről, a borkészítésükről. Az indok nem az, hogy otthon felejtettem a füzetemet vagy kifogyott a tinta a tollamból. A SFINX ÁTKA utolért. De erről majd kicsit később.
Inkább törődjünk a következő borsorral, mellyel elkápráztatott minket a tavalyi év Borászok Borásza. Az alábbi listából is látható az aktuális borlapon vegyesen voltak fiatal és idősebb tételek. Poharunkba, az est folyamán mindig, magas minőségű és hibátlan nedűk kerültek.

A.) vertikális sor
Ezek a hárslevelűk nevüket a termő dűlőről kapták.  A Kulcsár dűlőben kb. 55 éves tőkék vannak.
1 Kulcsár 2020
Fél éve van palackban. Illatában intenzív friss, üde hárs aromák jellemzik. Ízében még nem hozza az igazi hárs jegyeket.
2 Kulcsár 2019
Már illatában is nagyon intenzív hárs és fehérgyümölcsös aromák jellemzik. Látszik rajta, ahogy pörgetéskor rátapad a pohár falára a testesség ígérete. Megillatolva erőteljes robosztusságot éreztem.
Megkóstolva, egy komplex, harmonikus hárslevelű bódította el a szájam és orrom mind szegletét. Minden benne volt ami hárslevelű és ami Tokaj. Elképesztő nedű és véleményem szerint még fejlődni is fog. Ez volt a kedvencem az este.
Értékelésem: 9 pont
3 Kulcsár 2013
Mondhatjuk egy idősebb, de még mindig minden értékében kimagasló tétel.
B.) vertikális sor
A névadó itt is a Határi dűlő.
4 Határi 2020
Hárslevelű, Furmint házasítás
5 Határi 2019
Hárslevelű, Furmint házasítása. Ebben a vertikális sorban is a 2019. évjárat volt nálam a favorit.
Értékelésem: 8+ pont
6 Határi 2009
Furmint
C.) vertikális sor
7 Csontos 2018
Furmint
8 Csontos 2015
Furmint
D.) vertikális sor
9 Bott-rytis 2018
Furmint, Hárslevelű, Muskotály
10 Bott-rytis 2007
Furmint. Ez bekerült kedvenceim dobozába. Illatában kissé visszafogott gyümölcsösség jellemzi. Ízében már sokkal karakteresebb. Komplex és harmonikus. Az édesség nem nyomja el a kellemes, gyümölcsös aromákat. Ebben segít ropogós, élénk sav. Közepes alkohol és a vastag test csak fokozza az élvezetet. Ez a nedű hosszú, gyümölcsösen ásványos korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 8+ pont
11 Szamorodni Édes 2019
Furmint, Hárslevelű házasítás
12 Aszú 6 puttonyos 2017
Furmint, Hárslevelű házasítás

Sfinx átka
Sfinx jelen korban inkább az egyiptomi mitológiából ismert. Ők őrizték a piramisokat. Azonban eredetileg az ókori görög hagyományból ered és negatív szimbolikája van. A görögöknél sfinx romboló és zavaró lény volt. A görög „szfingó” szóból eredeztethető, melynek jelentése megfojtani, mert a pusztítást, a zsarnokságot és az elkerülhetetlent szimbolizálja.

A rendezvény az Andrássy úti Sfinx bárban került megrendezésre. Amikor beléptem kellemes benyomásom volt. Az asztalok megterítve, 2 db boros pohár mindegyiken. Igaz a vertikális sorok 2 ill. 3 tételből álltak. Vizes palack viszont csak minden második, harmadik asztalon volt. Amikor szóltam, hogy mi is kérnénk vizet, tájékoztattak nincs elég vizeskancsó!? Egy bárban!!!
A Sfinx bár nem zárt be a rendezvény idejére. A terem másik felében tovább működött a bár. A bárpult is üzemelt. Pedig legalább 30-40 ember eljött a kóstolóra, akik helyet foglalhattak az „elkülönített” területen. Szólt a zene. Igaz ezt kérésemre kikapcsolták a kóstoló kezdetekor. Bodó Judit a kóstolók szokásos rendje szerint igyekezett beszélni magáról, a pincéről, a dűlőkről, a borokról, … Viszont az óriási hangzavar miatt nem igazán hallottuk Őt. Helyet változtatott, de ez sem jött be. Ezután próbált asztalonként beszélni a borbarát vendégekkel. Amikor nálunk próbálkozott, a bármixer éppen egy koktélt készített sok-sok jégkockával egy shakerben és megint nem hallottuk Bodó Juditot. Ekkor Ő is feladta. Ezek után megkaptuk a borokat és kóstolhattunk. Még szerencse, hogy kellemes asztaltársaságban élvezhettem a borokat.
Összességében a Mitiszol mint szervező és a rendezvénynek helyet adó Sfinx bár nem volt a helyzet magaslatán. Sőt kimerem jelenteni, hogy méltatlan körülményeket biztosítottak a 2021 év. Borászok Borászának, Bodó Juditnak és a nagyszerű borainak. Szinte „megfojtották” (ld. fentebb) az eseményt. Még szerencse, hogy a borok biztosították a nagyszerű élvezetet. A Mitiszol és a Sfinx műintézmény bármennyire is igyekezett tönkre tenni az élményt, szerencsénkre a borok biztosították a nagyszerű élvezetet.
Persze lehet, hogy csak a Sfinx volt!?

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László  
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr6817712138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása