Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

„BORIGO Gasztronóm” premier a WINESCAPE Borbárban

Terítéken a sonka, a sajt, a házi kenyér és a tokaji botrytis

2022. március 01. - László Vágó

A bor szerepe a gasztronómiában egy izgalmas és érdekes téma. Felmerülhet a kérdés, a borhoz választunk ételt vagy az ételhez bort. Szerintem mind a két módszer életszerű. Ezt a kérdés sokan, sokféleképpen próbálták megközelíteni, megválaszolni.
BORIGO a Winescape-ben, azaz Bányai Gábor Botond és Vörös Attila, közösen egy újabb megközelítést vagy megoldást (!?) találtak ki. Ez új rendezvénytípust jelent náluk, amely ötvözi egy "borvacsora" és a jól megszokott Happy Hour rendezvények tulajdonságait. Ennek az új esemény sorozatuknak a BORIGO Gasztronóm nevet adták. Az első Gasztronóm este menete a következő – „Az est első felében vendégek vezetett kóstoló keretében ismerkedhetnek meg a sonkák és sajtok, valamint a botritiszes édesborok harmóniájával. Három sonka, három sajt kerül a tányérokra, három különböző mélységű édesbor a poharakba. A kóstolót Vörös Attila és BGB vezeti. A cca. egyórás élmény után a szokásos sétálókóstoló következik, ekkor újabb tokaji édesborok kerülnek elő, késői szüretek, szamorodnik, sőt aszúk is.”
Az programon listát kaptunk a sonkákról, a sajtokról és a borokról.  Az egyik lapon szavazni is lehetet az étel-borpárok harmóniájáról, egymáshoz passzolásáról.

A mi asztalunknál a következő botrytis-kel kóstolhattuk a sonkákat és sajtokat.
Sonkák: Serrano sonka, Prosciutto sonka, magyar sertés sonka
Sajtok: Raklett – lágyabb/félkemény sajt, Kékpenészes sajt, Ranolder érlelt, tehéntej sajt
1 Randevú 2018 - Basiliscus Szőlőbirtok, Tarcal
Késői szüretelésű sárgamuskotály. Kellemes, intenzív, gyümölcsösen édes aromák töltik meg az orrot a pohárba szagolva. Megkóstolva mindent visszakapunk, amit az illat ígért. Egy harmonikus és komplex nedűt, melyet megfejel a Tokaji borvidékre jellemző ásványos sósság,  Hosszú  gyümölcsös édes korttyal búcsúzik a bor.
Értékelésem: 8+ pont
2 Édes Szamorodni 2018 - Pajzos Tokaj Pincészet, Sárospatak
Egy jó ívású szamorodni, melyre a nem túl vastag test, a kiegyensúlyozottság és a gyümölcsös aromák jellemzők
Értékelésem: 7+ pont
3 Tokaji Aszú 5 puttonyos 2017 –
Pannon Tokaj Pincészet , Tolcsva
Muscat lunel szőlőfajtából. Illatában fellelhetők a gyümölcsös aromák és az ásványosság is. Ízében megjelennek a diós, marcipános ízek, melyek jól kiegészülnek az aszalt gyümölcsök édességével.
Értékelésem: 8 pont
A párosítások közül nekem leginkább azok jöttek be, melyekben a sós sonkához, sajthoz társították az édes borokat.
Attila megfejelte a sonkákat egy pár csípős szalámival. Szerintem ezek is nagyon jól passzoltak az édes nedűkhöz.

Kalandozva a többi bor között, még sikerült megkóstolnom a néhány tételt, melyek közül kiemelném a következőket.
Áts Cuvée 2019 – Áts Pincészet, Tarcal
Furmint, Sárgamuskotály és Hárslevelű késői szüretű házasítása. Egy friss, üde, gyümölcsösen édes, behízelgő bor. A maradék cukor igazán jót tett ennek az italnak.
Értékelésem: 8+ pont
Édes Szamorodni 2018 - Grand Tokaj, Tolcsva
Egy jó értelemben vett robosztus, testes bor, melyet mind illatában, mind ízében a gyümölcsösség jellemzi. Az gyümölcsösen édes aromákat megfejeli egy kis sós ásványosság.
Értékelésem: 8+ pont

Bevallom, minden hízelgés nélkül, nagyon élveztem az első BORIGO Gasztronóm: Sonka, sajt, tokaji botritisz eseményt, a sonka, a sajt és a botrytis párosítását. Nagyon izgalmas és sok-sok élménnyel teli este volt.

A februári premier után márciusban jön a következő kaland az ételek és borok világában, azaz BORIGO Gasztronóm: BIO-BOR-VACSORA.
Sajnos a második felvonáson nem tudok részt venni, de mindenkinek ajánlom, kalandozzon a bio étkek és a hegy leve közötti összhang keresésében Bányai Gábor Botond és Vörös Attila vezetésével.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr3817767612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása