Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

„Ahol a Nap és a Hegy (Mátra) összeér”, Sol Montis Borászat

Mátrában a spanyolok is jól érzik magukat

2022. március 14. - László Vágó

Olyan borokat kóstoltam, melyek ott születtek, ahol a Nap és a Hegy összeér. Ezzel a találó kifejezéssel jellemzi magát Gyöngyös, a Mátrai Történelmi Borvidék központja. A Sol Montis Borászat, leánykori nevén Kovács és Lánya Borászat, közvetlenül a Mátra hegyvonulatainak lábánál helyezkedik el Gyöngyöstarjánban. Budapesttől mindössze 86 km-re.

01térképgyongyostarjan05.jpg

A Sol Montis borászatot és a Mátrai borvidéket Kovács Zita mutatta be és nagyon szenvedélyesen képviselte a bormesterek.hu által szervezett és a Polgárok Házában megtartott, a kóstolón. Mindenki számára kiderült, Zita elkötelezett híve a Mátrai borvidéknek, a mátrai boroknak, a mátrai borászatoknak és borászoknak. Nem véletlenül választották meg Mátrai Hegyközségi Tanács elnökének. Ezt a funkciót nem kirakatnak szánja, hanem tenni akar a borvidékért, a mátrai borok elismertségéért. Szeretné elérni, hogy a Mátra borvidék elfoglalja méltó helyét Magyarország bortérképén. Természetesen nem áll meg itt, hanem a nemzetközi „vizeken” is szeretné terjeszteni a mátrai borok jó hírét. Drukkolok Neki, hiszen a borkészítés önmagában is egy jelentős munka. Szerencse, hogy édesapja Kovács László a Kovács és Lánya Borászat létrehozója, ott áll mellette. Kovács Zita tevékenysége elismeréseként a Magyar Bor Akadémia Rendes tagjává választotta az elmúlt évben. Én nem hallottam székfoglaló beszédét, de egy mondatát idézném, mely szerintem kifejezi az ars poetica-ját és minden területen munkájának célját - Küldetésünknek érezzük, hogy a Mátra jellegzetességeit legjobban kifejező, nemes borokat alkossunk.
A Mátrai borvidék a második legnagyobb borvidék Magyarországon, kb. 6500 hektár területet foglal magába. Gyöngyöspata kb. 2000 fős település, ahol Kovács Zita és édesapja együtt dolgozik a Sol Montis Borászatban. Kovács László 1999-ben alapította a Kovács és Lánya borászatot. Jelenleg kb. 110 hektáron gazdálkodnak. Zita 2011-ben tért haza a családi vállalkozásba. 2020-ban avatták fel új borászati üzemüket és látogatóközpontjukat. Borászatuk fő fajtái az Irsai Olivér, az Olaszrizling és a Hárslevelű. Különös figyelmet fordítanak a vörös fajtákra is, mint Syrah, Cabernet Franc, Tempranillo.

A Mátrai borvidék egy kis metszetét kóstolhattuk Kovács Zitával az alábbi borok segítségével. Mindegyik tétel hibátlan volt és magas minőséget képviselt. Persze a borok tetszési indexe egyénenként változik.
Irsai Olivér 2021
Friss, üde illatos gyümölcsök, muskotályos aromák jellemzik, melyhez társulnak a ropogós savak, a kellemes ásványosság. Ehhez társul a nem túl vastag test és a közepes alkohol.
Értékelésem: 6+ pont
Kisfrancia 2021
Amikor korábban kóstoltam, akkor még Viognier szőlőfajtából készült. Most Savignon Blanc és kis mértékben Zenit házasítása. Bevallom nekem a Viognier-ből készült nedű jobban tetszett. Szerencsére azért nem maradt ki a portfolióból, ld. lent.
Evvel a borral állítanak emléket Perrynek, aki épp annyira szerelmes volt Fajzatpusztába, mint mi. Az úrnak, aki olyan szenvedélyesen imádott vadászni, mint mi. A Kisfranciának, aki elsők között tette meg automobiljával a Gyöngyöstarján-Párizs útvonalat, de szíve mindig visszahúzott a Mátrába.
Értékelésem: 7 pont
Viognier 2020
Megillatolva a bort az orrot eltöltik az intenzív gyümölcsös aromák - fehérhúsú őszibarack, körte -, a kellemes fűszeresség - gyömbér, egyéb izgalmas fűszerek - és az ásványos sósság. Megkóstolva az orrot elbódító aromák a szájban is megjelennek. Ezek mellett én még éreztem egy kis sárgahúsú barack és egy kis sárgadinnye ízt is. Egy nagyon komplex, harmonikus, kiegyensúlyozott bort kóstoltam.
Értékelésem: 8++ pont
Olaszrizling 2021
Hordóminta. Még nincs palackozva. Illatában nagyon intenzív gyümölcsös, fűszeres és ásványos aromák jelennek meg. Ízében mindent visszakapunk, amit az illat ígért. Kortyoláskor nagyon kellemes, lágy gyümölcsös ízek – körte, fehérhúsú barack, egres, kis zöldalma – töltik meg a szájat. Természetesen ott van az olaszrizlinges mandulás kesernye és a mátrai ásványosság sem hiányzik. Már most így „nem készen” is nagyon szép arcát mutatja. Milyen lesz, amikor a borászok késznek nyilvánítják!? Feltétlenül akkor is meg kell kóstolni.
Értékelésem: 7+ pont
2020-Keserű mandula, mandulavirág és zöldalma
Kékfrankos 2020
Ez egy közepes testű, gazdag aromájú, gyümölcsös (cseresznye, piros ribizli, erdei piros bogyók, kis szamóca) bor. Természetesen ízében ott vannak a fűszeres és az ásványos aromák is. Savai élénkek. Ez egy jellegzetes könnyed, a mindennapok mátrai vörösbora.
Értékelésem: 7 pont
Syrah 2020
Az első Syrah-t 2012-ben készítették. Azóta az idősödő ültetvényből kikerülő borok kezdenek letisztulni, de az alapjegyek. Megjelenik a „mátrai varázs”, mely elvarázsolja a borkedvelőket. Ez az egyik „legnagyobb csábító”, mely híveket szerez a Mátrai Borvidéknek.
Értékelésem: 7+
Fajzat 2019
Zita - a borászat egyik sikertörténete, ami miatt szerintünk is érdemes vörösbort készíteni. Ezt a tételt 2012. óta folyamatosan készítik. A házasítás aránya változik. A 2016. évjárat benne volt a TOP100-ban.
Ez a tétel Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasítása. Nevét a „szülő” dűlőjéről, Fajzatpuszta, kapta.
A pohárban megjelenve is impozáns látvány mély rubin színével. Megpörgetve nagyon tapad a pohár falára, előre jelezve a tétel testességét, tartalmasságát. Illatában és ízében is a piros bogyós gyümölcs aromák (áfonya, fekete cseresznye, fekete ribizli) jellemzik. Poharunkban egy komplex kiegyensúlyozott, harmonikus „ifi úr” került, mely az életpályának még csak az elején tart.
A Tempranillo spanyol szőlőfajta úgy került a borba, hogy Zita édesapja kijelentette – addig nem halok meg, amíg nem lesz Tempranillonk. És lett és egy igazi kincset sikerült segítségével létrehozni. „Mert a spanyolok is jól érzik magukat a Mátrai borvidéken.
A bor ropogós savvakkal, enyhe tanninnal és gyümölcsös fűszerességgel búcsúzik.
Értékelésem: 9 pont

Az élményt egy mondattal foglalom össze: Jó hogy nem hagytam ki a kóstolót és öröm volt számomra megismerkedni Kovács Zitával és az Ő szemüvegén látni a Mátrai borvidéket!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr3617769524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása