Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Vörösök a Borigo pincéjéből

Időutazáson megkóstoltuk a 2011. évet

2022. április 04. - László Vágó

Winescape időgépével visszautaztunk a 2011. évbe és az évjárat nagyszerű vörösboraival dőzsölhettünk. A „masinát” Bányai Gábor Botond és Vörös Attila vezették és navigálták biztos kézzel és nagyon hozzáértően. A időutazásunk során 4 borvidéken jártunk és lehetőségünk volt 27 fantasztikus tétel kóstolására.

A bőség zavarában nehéz volt eldönteni, hol kezdjem és milyen sorrendben folytassam. Valamilyen sorrendet a vendéglátók is felállítottak. Először én is beálltam a fősodorba, aztán váltottam és igyekeztem szőlő fajtánként csoportosítani a kóstolt borokat. Az idős koruk ellenére minden bor nagyon jól tartotta magát és nem fáradtak el. Valós kóstolási élményt és élvezetet nyújtottak. Néhány kedvencet szeretnék kiemelni és kicsit részletesebben bemutatni.

1 Konyári Pince Kishegy 2011
Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon házasítás
2 Konyári Pince Cuvée 2011
Syrah és Cabernet Sauvignon házasítás

KÉKFRANKOS
3 Petrény Borászat Kékfrankos 2011
4 Bolyki János Kistibrik 2011
Intenzív érett piros és fekete bogyós gyümölcsös (fekete cseresznye, szamóca, szilva), fűszeres illat aromák töltik be az orrot. Ízében még mindig ropogós savak jellemzik. Érett már-már lekváros gyümölcsös aromák töltik el a szájat, kellemes fűszerességgel megfejelve. A bort vastag test, magas alkohol és az ezeket jól összetartó savszerkezet jellemzi. Hosszú, lágy fűszeres korttyal búcsúzi.
Értékelésem: 9 pont
5 Gróf Buttler Kékfrankos 2011
6 St. Andrea Merengő Bikavér 2011
7 Kovács Nimród Borászat Grand Bleu 2011
Illatolva közép intenzív gyümölcsös (eper, fekete ribizli) és enyhe fűszeres illatok uralkodnak a pohárban. Nem túl vastag test, szép savak és magas alkohol jellemzi. Ez a bor 10 éves!?
Értékelésem: 8+ pont

MERLOT
8 Sebestyén Pince Görögszói Merlot 2011
Intenzív Merlot-s érett gyümölcsös (fekete ribizli, szilva, szamóca) aromák jellemzik. Kellemes, bársonyos savak jellemzik. Megkóstolva vastag, harapható testet, magas alkoholt, elég robosztus tannint érezhetünk a kortyban. Evvel a lehengerlő tanninnal búcsúzik. Nekem ez nagyon tetszik, én kedvelem.
Értékelésem: 8+ pont
9 Mészáros Pál Borház Merlot Reserve 2011
10 Günzer Tamás Pincészet Ördögárok Merlot 2011
11 Csányi Pincészet Merlot 2011
12 Takler Pincészet Primarius 2011

CABERNET FRANC
13 Günzer Tamás Pincészet Bocor 2011
14 Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2011
15 Malatinszky Kúria Kövesföld 2011
16 Vylyan Pincészet Cabernet Franc 2011

Itt feladtam. Az izgalmas házasításokra már nem maradt orrom, ízlelőbimbóm és erőm. Azért több,  mint a felét sikerült megkóstolnom.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr417797591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása