Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Tarcali Kikelet Pincészet borait kóstoltuk a Váti dűlőiből

Mini vertikális kóstolók Berecz Stephanie bemutatásával

2022. április 27. - László Vágó

Tavaly májusban volt Berecz Stéphanie, (Kikelet Pincészet, Tarcal) Lónyai Hárslevelű vertikális kóstolója, melyről szintén beszámoltam Hárslevelű dűlőtúra a Lónyai-dűlőben (Tarcal) Budapesten című publikációmban. A cikk utolsó mondata a következő volt – Várjuk a következő nagy dobást. MEGJÖTT!!!
Ripka Gergely (Tokaj Magic) Tokaj-hegyalja borvidék nagy ismerője és lelkes propagálója ismét egy fantasztikus kóstolót szervezett Berecz Stéphanieval közösen.
Most a Váti dűlőbe látogattunk el és kóstoltuk meg Stéphanie dűlős borait.

A Váti dűlőre a löszös talaj és az öreg tőkék a jellemzők.
A kóstoló egyben a Figi és Lipike Bisztró nyitás előtti főpróba programja volt. Czinege Tamás készített sikeresen passzoló fogásokat a borokhoz. Talán, azóta már látogatható is a kellemes bisztró.

Stéphanie igazán pompás borsorral lepett meg minket, melyben mini vertikális kóstoló sorok is „elrejtőztek”

0 Váti Furmint 2020
Egy friss, üde tétel, melyet intenzív gyümölcsös illatok (egres, fehérhúsú barack, körte), egy kis lágy ásványosság és kevés maradék cukor jellemeztek. Ízében is a frissesség, üdeség és a ropogós savak dominálnak. A gyümölcs aromák és az ásványos ízek komplexé, kerekké és kiegyensúlyozottá teszik ezt a fiatalt tételt. Fiatalságából adódóan nem túl vastag test jellemzi. Szép harmonikus nedű, melyben az előbbiek mellett közepes alkohol és közepes körtés ízű lecsengés tesz jellegzetessé. A bor még nagyon az életútja elején van, de előrevetíti a fantasztikus fejlődési útját. Feltétlenül vissza kell kóstolni.
Értékelésem: 8+ pont
1 Váti Hárslevelű 2018
Stéphanie szerint a 2018-s évjáratú tételekből lehetnek nagy borok.
Pohárba szagolva egy már illatában is letisztult harmonikus - gyümölcsös, hárs és ásványos - aromákkal telik meg az orr. Ezek kiegészülnek még krémességgel és egy kis kellemes, édeskés illattal. Megkóstolva mindent megkapunk, amit az illatok ígértek. Egy komplex, harmonikus, szép bort kóstolhattunk. Igaz már majdnem 4 éves, de még mindig nagy potenciállal rendelkezik.
Értékelésem: 9 pont

Első mini vertikális
2 Váti Furmint-Hárslevelű 2018
Egy teljesen száraz, friss, gyümölcsös aromákkal és kellemes ásványossággal rendelkező ital került a pohárba. Nagy potenciált sejtet.
A hozzá felszolgált erősen borsos leves passzolt a borhoz, de aztán a bors legyőzte a bort. Csak a borsosság maradt meg
Értékelésem: 7 pont/6 pont
3 Váti Furmint-Hárslevelű 2014
Komplex, kiegyensúlyozott, harmonikus aromákkal teli bort kóstoltunk. Mind illatában, mind ízében egy kicsit jobban dominált a Hárslevelű. A borban érezhető maradék cukor nyújtotta édesség is belesimul az íz kavalkádba és lágyabbá, kedvessé teszi ezt a fantasztikus nedűt.
Ehhez a tételhez Czinege Tamás finom, omlós császárszalonnát párosított és ez telitalálat volt.
Értékelésem: 8+ pont//8++ pont
4 Váti Furmint-Hárslevelű 2010
Szép, mély aranyszínű nedű jelent meg a poharunkban. Ez a tétel volt a kóstoló csúcsa. Egy elegánsan kiegyensúlyozott tétel, melyet a nem túl magas alkohol és a közepesnél vastagabb test jellemez. Az édesség kedvesen lággyá teszi, melyet szinte észre sem vesszük, ahogy beépül a bor szerkezetébe és egyesül vele. Egy új dimenziót mutat ez a nagyszerű ital komplexitásban és harmóniában.
Érdekes módon, ahogy tovább nyílik és szellőzik igazán „nagy” borrá válik, mely kellemesen lágy gyümölcssavas és ásványos korttyal hosszan búcsúzik.
A 2010-s évjárat jobban összeillik a császárszalonnával. Fantasztikus párosítás
Értékelésem: 9+ pont/9+ pont

Második mini vertikális
5 Váti Hárslevelű 2009
Mély, aranyszínű nedű kapaszkodik a pohár falára. Mind illatában, mind ízében komplex, harmonikus és kellemes hárs aromák jellemzik a bort. Ez a bor most van a csúcson vagy nagyon közel van hozzá.
Értékelésem: 8+ pont
6 Váti Hárslevelű 2008
Ez a tétel egy hibátlan, korrekt bor. Nem túl intenzív és karakteres aromák jellemzik.
Értékelésem: 7 pont

7 Váti Furmint 2009
Komplex, kiegyensúlyozott harmonikus bor. Egy igazi Furmint, mely a legjobb és legértékesebb Furmint jegyeket mutatja.
Értékelésem: 8+ pont

Remélem jól szerepeltünk a Figi és Lipike Bisztró főpróbáján és a folytatás is sikeres lesz. Berecz Stéphanie és borai megint kitettek magukért. És csak egy ismételt mondattal tudom lezárni az írást.
VÁRJUK A KÖVETKEZŐ NAGY DOBÁST!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr8517818037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása