Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Bor, Brüll, Mád

Brüll György fizikus és mádi borkészítő a borkészítésben is kísérletezik

2022. május 17. - László Vágó

Erdei-Brüll György egy mádi borász Budapestről, akit a szőlő és bor „füstje” megcsapott és azóta sem szabadul. De nem is akar. Borait Mádon, a Brüll Bormanufaktúrában készíti. Azt vallja, sőt mondhatjuk az ars-poetica-ja: a bor 90 %-ig a szőlőben dől el. A borkészítésben is fontos számára, hogy ne híres legyen, hanem a nevéhez érték kapcsolódjon, azaz a Brüll borok. Számára egy nagyszerű pillanat és elégtétel, a bort kóstolónak a „fennakadó szeme” és az „elakadó szava”. A Brüll Bormanufaktúra 3 évnél fiatalabb bort sohasem hoz forgalomba. Vagyis az „újbor fannok” ne kezdjék el keresni a borait novemberben. Ő bort készít és nem újbort! Borait saját filozófiája és a hagyományok szerint készíti, ez a „Brüll stílus”.
Igyekszem rendszeresen részt venni kóstolóin és kóstolni a borait. Mindig sikerül meglepni valami újdonsággal. Az új tételei értékét nem csak az „újdonság” adja, hanem a bor értéke. Mindegyik meglepetés tétele is igazi Brüll bor, illeszkedik a Brüll Brand borok sorába. Most még egy különlegességgel is meglepett minket Gyuri, főzőtt nekünk. Egyedi fogásokat készített a különleges borai mellé.
Az aktuális kóstoló borsora is ezt a sort folytatta.
Minden tétel egyedi, minőségileg hibátlan. Azonban igényel egyfajta nyitottságot és
Párdesz 2011
Furmintból készült kóser tétel. Közép-hegy dűlőből szüretelt, 9 napig kádban, héjon áztatott száraz bor.
Komplex, harmonikus nedű, melyet érett, aszalt gyümölcsös aromák jellemeznek.
DAFKE  2019
Ez Brüll Brand egy újdonsága, azaz Rajnai Rizling Tokaj-hegyaljáról. A felhasznált oltóvesszők Schaffhausenből származnak, a termőterület tokaj-hegyaljai riolit tufás, zeolitos tokaj-hegyaljai talaj. Egy friss Rajna Rizling, mely sejteti a jövőbeli fejlődési potenciált. Néhány év múlva érdemes lesz újra megkóstolni.
Bestia Pillantása 2016
Úrágya dűlő talaján fejlődött száraz Furmint Máslás. Ehhez tételhez Gyuri libamájpástétomot pirítóssal párosított. Jó választás volt, jól „dolgoztak” együtt. Azt mondanám, az étel tett jót a bornak. Vagyis a párban inkább a libamáj pirítóssal adta a nagyobb élményt.
Bestia Csókja 2017
Úrágya dűlőből származó édes Furmint Fordítás.
Ez a tétel, bevallom, nem a kedvencem. Korábban is kóstoltam (2019.12.19) és visszanézve jegyzeteimet, akkor is hasonló volt a véleményem.
Kalandor 2019
Padi-hegyi dűlő édes Furmint és Ördögmuskotály házasítás. Gyuri szerint a „A muskotály esszencia varázslatos illata ihlette ezt a házasítást.” Ezt az izgalmas tételt az érett aszalvány aromák jellemzik.
Tokaj Apéro 2013
Padi-hegyi dűlő Furmintjából készült száraz bor. „Sokan keresnek bort étkezés elé, de nem tudtam mit ajánlani, mognem a 2013-s kései szüretelésű, nagyon édes Furmint. Talán sherry? Inkább adok egy új fajtanevet, a Furminterry”.
Triász 2015, 2016, 2017
Padi-hegy dűlő Furmintjából keletkezett édes kísérlet. „Talán ez is egy sherry? Inkább viselje a fajtanevet. Furminterry. Három évjárat folyamatos letöltésével született és érlelődött, most bizonyíthatja érettségét.”
Illegál 2015
Egy rejtett dűlő aszúsodott rubinvörös kadarkája. Erről a nedűről Gyuri sem mondott semmit, hiszen önmagáért beszél. Ehhez a tételhez párosult a citromos kanalas piskóta aszús borsodóval. Jól együtt működtek. Együtt egy új szintre léptek.

Ez alkalommal sem maradt el a meglepetés, de milyen… . Ezért érdemes részt venni Brüll György mádi borász kóstolóin.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr6517833815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása