Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

II Natúr Sümeg nemzetközi boros esemény előtt 1.

Zenés, boros, történelmi Sümegi Püspöki Palota

2022. május 24. - László Vágó

Sümegre mindig szívesen megyek. Nagyon érdekes történelmi hely, kedves emberekkel és izgalmas élményekkel. Sőt most már mondhatjuk, Sümeg és környéke felkerült magyarországi boros térképre is, mint Magyarország legkisebb és Európa második legkisebb appelációja. 2021-ben elfogadásra kerül a sümegi és Sümeg környéki szőlőterületek földrajzi eredetvédelmét önálló, vagyis OEM-státuszát.
Sümegen mindig van valami újdonság, érdekesség, amiért érdemes újra odalátogatni.
Korábbi alkalmakkor kiélveztük Sümeg és Hotel Kapitány által nyújtotta élményeket, mint kiállítások, múzeumok, persze a Sümegi Vár, Várcsárda, történelmi lovasjátékok, lovas kocsikázás, középkori lakoma a Várkapitány Úr Nagy Lovagtermében, stb.

Legutóbbi látogatásunk óta kellemes fejlesztések és innovációk történtek. Az egyik legjelentősebb, hogy a szálloda medencéi saját, fúrt kútból származó termálvízzel kényeztetik a vendégeket! Sőt az összetevőket tekintve a víz számos, az emberi szervezet számára fontos mikroelemet tartalmaz, a vas mellett ilyen a metakovasav is.
A II. Natúr Sümeg kiállító borászok és boraikra felkészülésként kulturális élményekkel töltekeztünk. Megnéztük a II. Natúr Sümeg boros rendezvénynek helyet adó, a nemrégiben felújított Sümegi Püspöki Palotát. Nagyon szépen sikerült a felújítás. Érdekes, informatív és történelmi élményeket szereztünk az épületről, Sümegről és az épületet „működő korában” használó emberekről és az ott történt eseményekről. 

A Püspöki Palota kávézójában meghallgattunk egy helyi énekesnő Iván Anna koncertjét. Két fiatal hölgy igazi vendéglátóként fogadott minket. Amellett, hogy már kedvességükkel levettek minket a lábunkról, nagyon finom süteményeket kínáltak és nagyszerű kávét készítettek nekünk.

Ekkor Sümegen rendezték a Muzsikál az erdő programjait. Az események egy részét az eső elmosta, így sajnos lemaradtunk róla.
A felsoroltak is elég élményt nyújtottak a felkészüléshez és feltöltődéshez.
Természetesen az ebédhez és a vacsorához sümegi borokat ittunk, pl. az Egly, Capári nedűket.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr4717839133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása