Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Sümegi Püspöki Palotában a bor az úr

II Natúr Sümeg, nemzetközi natúr boros seregszemle Sümegen

2022. május 31. - László Vágó

II. Natúr Sümeg rendezvény, melyen a natúr borokat készítő hazai és külhoni borászok mutatják be tételeiket. Bevallom az utóbbi időben egyre kevesebb sétáló kóstolón veszek részt. Annak ellenére, hogy több indokot is felhoznak mellette. Egy helyen több borász, sok-sok borát lehet megkóstolni. Sok borkedvelő borbarát gyűlik össze és véleményt cserélhetnek, ismerkedhetnek. Elismerem, ezek lehetnek előnyök. Azonban nekem néha inkább hátrány. Az én fordításomban ez - tömeg, hangzavar, mozgásképtelenség, zsúfoltság, lehetőség hiánya a nyugodt kóstolásra, jegyzetelésre, érdemi kommunikáció megvalósíthatatlansága. Ez az indoka a sétáló kóstolókról való el-elmaradásomra. Persze van néhány kivétel, mint a II. Natúr Sümeg. Amit feltétlenül kedvelek és értékelek a sétáló kóstolókban a mesterkurzusok. Sajnos vannak olyan sétáló kóstolók, ahol nem lehet csak a mesterkurzusokra becsatlakozni.
Néhány információ a jelen eseményről. A II. Natúr Sümeg rendezvényen 30 borászat vett részt - 6 országból, 10 magyar borvidékről. 3+1 mesterkurzus került megtartásra. A borok számát sajnos még megbecsülni sem tudom. Magam 2 mesterkurzuson vettem részt és a fentiek figyelembe vételével kb. 20 + egynéhány bort sikerült megkóstolnom.
Mesterkurzusaim, melyek két divatos, aktuális és izgalmas témát igyekeztek körbejárni.
Légli Attila - AMFORA VILÁGA
Légli Attila avval kezdte előadását – „Légli név ide v. oda a pálinkát szeretem”. Fazekasként 2009. óta egy olyan vadi új területen kezdett tevékenykedni - a mázas edények, melyek megállnak a lábukon és fülük van. Nagyon érdekes izgalmas előadást hallhattunk Légli Attilától a magyarországi amfora használat fejlődéséről, buktatóiról, elismertségéről, elfogadottságáról, a borászok és pálinkafőzők hozzáállásáról.

A következő tételeket kóstoltunk a Mesterkurzus keretében.
Egly Vároldal Pezsgő Brut Nature Method Traditionelle
Bencze Aries 2018 Rajnai Rizling
Pállfy Héja 2020
Egly Olaszrizling
Capári Olaszrizling
Kristinus Metamorph 2020Vári dűlő

Dr. Mészáros Gabriella - ANCESTRAL METHOD vs. Pét-Nat
Ez a téma is mostanában nagyon divatos. Hiszen egyre többen készítenek Pat-Nat-t. Mészáros Gabrielle az előadás ismertetőjében az alábbi kérdéseket vetette fel.
Mi értelme van natúrborokat inni? Számít az, hogy húsz-harminc tétel után is úgy érezheted, remek gyümölcsleveket ittál? No nem az ízbeli élményekre gondolok, csupán az alkoholhatásra. Sokan ajnározzák ezt a bortípust, pedig talán nem is ismerkedtek még meg vele. Mi az a pét nat? Miből készül? Hogy készül? miért lehet szeretni? Mit keressünk benne? Tényleg jó, vagy csak drága?„.
Sajnos, személyes tragédia miatt, Mészáros Gabriella nem tudott eljönni Sümegre és megtartani az előadását. Én nagyon sajnáltam, mert pont ezek a kérdések merültek fel bennem is a Pet-Nat italok kapcsán.
Az előadást beugróként Egly Márk és Capári Balázs tartotta meg. Igazán igyekeztek. Érdekes és gyakorlati tapasztalatok bemutatásával mutatták be a témába vágó tételeket. Sajnos engem nem tudtak igazán meggyőzni, pedig nagyon igyekeztek. A bemutató és ismertető színvonalas volt. Ők mindent megtettek az adott körülmények között. Azonban Mészáros Gabriellát nem tudták teljes mértékben helyettesíteni és az általa felvetett kérdésekre a válaszokat nem sikerült megkapnom. Elismerem erőfeszítésüket, igyekezetüket, de… .

A Mesterkurzus keretében bemutatott, témába vágó tételek
Triple Zéro, DOMAINE DE LA TAILLE AUX LOUPS BY JACKY BLOT
"Freemousse" 2020,  Clair Obscur (Franciaország-Burgundia)

Olaszrizling Pet-Nat 2021, Capári
Strekov 1075 Don Zsolt 2020,
Pétillant Rosé 2021, Bencze István

A sétáló kóstolón több ismert és kevésbé ismert borász vett részt. Boraik szépen reprezentálták natúr bor paletta széles és izgalmas skáláját.

A tömeg és zsúfoltság ellenére egy nívós, érdekes és izgalmas kóstolón vehettem részt. Jövőre úja próbálkozom.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr717845127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása