Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Cseri Barni Rajnai Rizlingje felnőtt korba lépett

Cseri Pincészet a családtagok erejéből halad a siker útján

2022. június 07. - László Vágó

Nem akarom ismételni magam, de már többször bevallottam az egyik kedvenc fehérborom a Rajnai Rizling.
Cseri Pincészet képviseletében Cseri Barni (Barnabás) mutatta be boraikat a Polgárok Házában.
Magam 2016-ban találkoztam először a pincészet boraival egy Rizlingek Harca eseményen. A harc arénája a Bálnában került felállításra. Nagyon érdekes és izgalmas kóstoló volt, melyről a következő cikket publikáltam: Mondd Te mit választanál?.
A 2017. évi Rizlingek Harca eseményen a Cseri Pincészetnél megjelent egy új tétel a Rajnaiak között, melyet Barni készített. A Barni’s Rizling 2016 a Weingut dr. Loosen (Mosel) borászatnál eltöltött fél év alatt szerzett tapasztalatok felhasználásával készült. Szerintem fantasztikusan sikerült. Én egyből beleszerettem. Hogy teljessé tegyem a Cseri élményeimet 2018 őszén a pincészetet is meglátogattam Nyúlon.

A bormesterek.hu által szervezett kóstolók, hagyományaihoz híven, ekkor is zenés bor élményt
élvezhettünk. Ez alkalommal a muzsikát a Fruzsi & Badman duó, azaz Vincze Fruzsina énekesnő és Schlosser András gitárművész kettőse szolgáltatta. Jazz és funky dallamok kisérték a Cseri borokat.
Mindegyik tétel hibátlan volt és élvezeti élményt nyújtott.
A kóstolt borsor a következő volt.
Irsai Olivér 2021
Egy friss, illatos gyümölcsös aromákkal csábító tétel került a poharamban. Ezek mind illatban, mind ízben jellemzik a pohárban halványsárga színben villódzó bort.
Sauvignon Blanc 2021
Ezt a tételt 4 különböző területről szüretelt Savignon Blanc szőlőből készítették. Nagyon kellemes, mind illatában és ízében visszafogott, de harmonikus aromák bódítják az orr és a száj érzékelőit.
Secundus Barni's Rizling 2021
Nevében egy kicsit változtatott Barni’s Rizling aktuális évjáratát töltötték a poharamba. Visszaemlékezve az eddig kóstolt évjáratokat, szerencsére Barni maradt az eredeti koncepció mellett. A bor még nagyon fiatal, a fejlődési útja legelején van. Azonban már mutatja egy szép, akár nagy bor potenciálját. Világos arany színe kiragyog a pohárból és rámosolyog a kóstolóra. Megkóstolva izgalmas illatokat és ízeket sejtet. Jó harmóniában van a közepesnél vastagabb test és alkohol, a gyümölcsös és ásványos aromák. A ropogós savak kiegyensúlyozzák az összetevőket, semmi sem lóg ki. Mindegyik jól megfér egymás mellett és segítik is egymást. Még a 12 gr/l maradék cukor sem okoz gondot. Mondhatom ez egy nagyszerű száraz bor. És hová fejlődhet!?
Sextus Rajnai rizling 2019
Ez a tétel már a fejlődési szakasza előrehaladottabb fázisában van. Már érződnek a rajnais karakterek, jegyek. Erről a borról is elmondható, hogy még mindig jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik.
Rosé 2021
A poharamba töltött bor Merlot (60%), Kékfrankos (30%), Cabernet Franc (10%). A tétel hibátlan, de bevallom nem igazán az én stílusom.
Vörös Chanson 2018
A kóstolt Vörös Chanson 2018 Merlot, Cabernet Franc és Kékfrankos házasítás. Az összetevő szőlők aromái illatban és ízben is jól harmonizálnak. Egymás mellett tolakszik a Merlot gyümölcsössége, a Kékfrankos fűszeressége és ezeket jól harmonizálja a Cabernet Franc és komplexizálja.
Legenda 2017
Ez a Legenda egy Merlot (60%) és Cabernet Franc (40%) házasítás. A pincészet egyik csúcsborát kóstolhattuk. Ez a nedű elegáns és komplex. A gyümölcsös aromák és ízek, lágy tanninok, szép savszerkezet, nem túl magas alkohol, közepesen hosszú gyümölcsös lecsengés jellemzi. 

Jó volt újra találkozni Cseri Barnival, kóstolni a Cseri Pincészet borait és persze a Barni’s Rajnai Rizlig legújabb évjáratát.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr317850591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása