Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Száraz túrán voltam Balla Géza vezetésével a történelmi Ménesi borvidéken

Megtudtam mi kapa szőlő, a kolna, a Kolna brand, a Sziklabor és a Kadarisszima

2022. június 28. - László Vágó

FONTOS hír: A BorYssza Baráti Kör újra BorYssza Borvidék Túrát szervez a Ménesi borvidékre Balla Géza Pincészetébe. A részletek hamarosan. A pincészettől már megkaptuk a pozitív visszajelzést.

Balla Géza Romániában elő magyar borász a Magyarság Háza szervezésében tartott egy nagyon izgalmas, érdekfeszítő és tartalmas előadást a Ménesi borvidékről, saját tevékenységéről, munkájáról, vágyairól, eredményeiről. A nagyon érdekes előadás több mint másfél órán át tartott. Így elég nehéz lenne részletesen leírni, elmondani a program egészét. Ezért inkább kissé öncélúan szemezgetek az óriási információ kosárból. A képek egy részét Balla Géza készítette és az előadás részei voltak.

A Ménesi borvidék híres történelmi vörös boros borvidék, mely fantasztikus adottságokkal rendelkezik.  Története egészen 1023-ig vezethető vissza. Ekkor Szent István király felesége Gizella királyné 8 kapa szőlőt adományozott a Bakonybél Apátságnak a borvidék egyik kiemelkedő helyéről a Makrai hegyoldalról.
Kapa szőlő – annyi terület, melyet egy ember egy nap alatt képes megkapálni.
A Ménesi borvidék 1023. évtől folyamatosan változik és rengeteg változáson ment keresztül. Balla Géza szerint minden évszázad hozott valami újat és hozzátett a borvidék sajátosságaihoz, eredményeihez.
A borvidék fénykora szerinte a 17.-18. században kezdődött. Ezen a területen kb. 2500 birtokon megközelítőleg 1870 kis épület, azaz kolna volt nyilvántartva.
Kolna – présház, ahol legalul helyezkedett el a borospince. A földszint a konyhának és a közösségi helynek adott helyet, ahol a gazdák borozgattak is. A manzárdban (emelet, tetőtér) kapott helyett a birtok méretétől függően egy-két v. több szoba. A kolnák a szőlőhegyi társasági élet helyszínei voltak. Jelenleg sajnos már csak 3 kolna van a borvidéken igen elhanyagolt állapotban. Irattári dokumentumok szerint 1890-1957 közötti időszakban még 176 kolna létezett. Sajnos a szocialista időszakban többségét lerombolták.
Balla Géza egy brand-t hozott létre a kolnák emlékére, tiszteletére. Jelenleg 3 fehérszőlőből és 4 kékszőlőből készült bor a Kolna portfolió.

Balla Géza számára a Ménesi borvidék a közelmúltat, a kemény munkát, a családot, az eredményeket, a sikereket és a jövő reményét jelenti. A Kolozsvári Egyetem elvégzése óta, 38 éve él és tevékenykedik a Ménesi borvidéken. Most már a saját borászatában, vállalkozásában - Balla Géza Pincészet -  munkálkodik és készíti egyedi, nagyszerű nedűit. Ezen a helyen találta meg a szakmája legszebb részét, amiről régóta álmodozott. Itt kezdhetett elfoglalkozni a borvidék olyan jellegzetes szőlő fajtáival, melyeket a rendszerváltás előtti időkben még csak telepíteni sem lehetett, mint Kadarka, Magyarádi mustos fehér, Fekete leányka, Furmint.
Jelenleg 145 hektáron gazdálkodik, ahol szőlőterületein kb. 78-80% kékszőlő - ebből 18 hektár Kadarka - és 20-22% fehérszőlő van telepítve.
Balla Géza Pincészetének másik különleges, egyedi, magas minőségű bor a Sziklabor portfolió. Ezt a brand-t jelenleg inkább a vörösborok jellemzik, de van fehér bor is sorozatnak.
A „Sziklabor létrejöttét a Ménesi Borvidék egyedi geológiai adottságai tették lehetővé. A Ménesi borvidék alapkőzetét alapvetően agyagpalából, gránitból és dioritból álló hármas kőzetcsoport és ezek metamorf megjelenései alkotják”. Ezeken a köves szőlőterületeken kb. 15-20 cm talajréteg után már csak szikla és gránit réteg található. Itt a szőlőtelepítés igen nehéz és fáradságos munka. Sziklabor összességében óriási minőség mellett minimális mennyiséget jelent. Balla Géza többször elgondolkozott ezen, de a fogyasztók nagyszerencséjére még nem adta fel és folytatja a Sziklaborok készítését.

Még egy különlegesség, a Kadarisszima, azaz „a történelmi ménesi vörös aszú méltó folytatása ez az aszúsodott, botrytises Kadarkából, szamorodni eljárással készült, spontán erjesztésű, ászokhordós érlelésű desszert vörösbor”.
Ez a nedű nincs kereskedelmi forgalomban, csak a pincénél lehet kóstolni.
Az 1700-s évektől készítenek kékszőlőből, Kadarkából, aszúkat a Ménesen. Tokajban az 1500-s évektől készítenek aszúkat fehérszőlőből.

Még sok minden érdekesség elhangzott. Aki többet akar megtudni és meg is akarja kóstolni a Balla Géza borokat az tartson velünk.

BorYssza Baráti Kör bortúrájára a Ménesi borvidékre Balla Géza Pincészetébe és ... 
Érdeklődni és jelentkezni
 vago.laszlo33@gmail.com e-mail címen lehet.

Dr. Csávossy György gondolatával fejezem be száraz élménybeszámolómat, aki a romániai magyar civil társadalom egyik vezető alakja, az erdélyi borászat egyik legkiválóbb szakértője, romániai magyar költő, színműíró, mezőgazdasági szakíró a következőket írta a ménesi borról: „A ménesi bor az ember lelkét az ajkak küszöbére emeli,  szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak".

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr1117868781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása