Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Szekszárdi borok 90 pont felett, a csúcson

James Suckling csapatból Stuart Pigott értékelte a magyar borokat

2022. augusztus 02. - László Vágó

01jamessukling_kep01.jpgA világ egyik vezető borkritikusa James Suckling. Csapata jelenleg 22 főből áll.
James Suckling vezető borkritikusok egyike a világon, akinek a véleménye mértékadó a borok szerelmesei, a borgyűjtők és a borkereskedők között is. Becslése szerint, karrierje kezdete, 1981. óta kb. 250.000 bort kóstolt és értékelt. Összesen 30 évet töltött a Wine Spectator vezető szerkesztőjeként és az Európai Iroda vezetőjeként. Forbes Magazin a Los Angeles-i születésű borszakírót a világ egyik legbefolyásosabb borkritikusának nevezte. 2010-s év végén indította a jamessucklling.com honlapot.

02stuartpigott01_1.jpgJames Suckling csapatából Stuart Pigott brit borszakíró és borkritikus látogatott el Magyarországra a Hungarian Wine Summit-ra.
Stuart Pigott 1993-ban költözött Berlinbe. Jelenleg is Németországban, Eppsteinben él. Többnyire németül ír és a német borra, különösen a rajnai rizlingre összpontosít.
Magyarországi látogatása során felkeresett kb. egy tucat borászt, borászatot. Megkóstolt tőlük több mint 200 bort. Ezeket a tételeket értékelte és pontozta is a 100 pontos skála szerint.
Szekszárdi borászok lecsábították Szekszárdra is. Szekszárdon kb. 50 bort kóstolt meg. Ezek közül a nedűk közül több is 90 pontos vagy magasabbat értékelést kapott.

A Takler Buda Borbárban lehetőségem volt a Stuart Pigott által Szekszárdon kóstolt és 90+ pontra értékelt borok közül néhányat megkóstolni. Öt borászat 15 bora került be a „nagy pohárba”.
Nem tartom tisztemnek és nem is szeretném Stuart Pigott értékelését felülbírálni. Igyekszem megszerezni a teljes cikket, mely tartalmazza a bor leírásokat, értékeléseket és pontszámot. A szekszárdi 90+ pontos borok kóstolóját a BorJour rendezte. Ők hozzájutottak a pontszámokhoz. A bemutatott tételek alább láthatók.
A csillaggal (*) jelölt bor a kóstolón voltak a kedvenceim.

Eszterbauer Borászat
1 Nagyapám Kadarka 2019 – 91 pont
2 Telihold Kékfrankos 2019 – 92 pont
3 Báró Steiner Bikavér 2019 – 93 pont *

Heimann Családi Birtok - Heimann és Fiai brand
4 Bati Kereszt Kékfrankos 2019 – pont
5 Baranya-völgy Kékfrankos 2019 – 94 pont
6 Szívem Kékfrankos 2019 – 96 pont *

Sebestyén Pince - Sebestyén Csaba és Csilla
7 Szekszárdi Bikavér 2018 – 90 pont
8 Mozaik Bikavér 2019 – 93 pont *
9 Iván Bikavér 2018 – 93 pont

Takler Borbirtok 
10 Örökség Bikavér 2018 – 93 pont
11 Gurovicai Kékfrankos 2017 – 94 pont
12 Szenta-hegyi Kékfrankos 2018 – 95 pont *

Vida Borbirtok
13 Hidaspetre Kékfrankos 2018 – 91 pont *
14 Bikavér 2017 – 91 pont
15 Bonsai Öregtőkés Kadarka 2020 – 94 pont

 Stuart Pigott Magyarországi jelentésében részletesen beszél tapasztalatairól, élményeiről. Néhány borászt, borászatot és bort kiemel. A teljes írást nem akarom ismertetni. Akit érdekel, az elolvashatja a cikket az alábbi linken - STUART PIGOTT: HUNGARY ANNUAL REPORT: LANDING ON A NEW PLANET OF WINE
Cikkében külön is megemlített néhány nagyszerű italt, ld, alább.
- Szepsy Furmint Tokaji Szent Tamás 46 2017
- Heimann & Fiai Kékfrankos Szekszárd Szívem 2019
- Malatinszky Cabernet Franc Villány Kúria 2013
- Gál Tibor Egri Bikavér Grand Superior Síkhegy 2017

Pannon Bormíves Céh tagjai borainak értékelése és pontjai a céh honlapján olvashatók.

Nagyon izgalmas és borélményekben gazdag esemény volt. Kaland volt egy másik ember szemével (torkával) kortyolni ezeket a fantasztikus tételeket. Kiderült nem is vagyunk annyira különbözőek.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség! Ebben az esetben különösen.

Vágó László
borélmény szakíró

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr6717896257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása