Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Az ivásnak egy törvénye van…

Bor és Hamvas Béla

2022. október 17. - László Vágó

Hamvas Béla szerint “Az ivásnak egy törvénye van: bármikor, bárhol, bárhogyan. Komoly idő, komoly ember és komoly nép számára ennyi elég.”

Újabb érdekes és izgalmas irodalmi kóstolót tartott Káli Ildikó sommelier, aki a borokról gondoskodott és Ambrus Lajos író-somlói borosgazda, aki a bor irodalmi, filozófiai vonatkozásairól beszélt Hamvas Béla szellemében.

Káli Ildikót, Hamvas Béla A bor filozófiája című műve, a következő borok bemutatására ihlette.

Az a bizonyos homoki bor. „A homoki az egyszerűbb életsebek gyógybora. Ha kocsmában házsártos és komisz asszonytól meggyötört embert látsz, az homokit iszik. Ha fiatal diák titkos bánattól búskomor, az homokit iszik. Ha borotválatlan arcot látsz, az homokit iszik. Jól teszi.”
Ha a leírás alapján felismer valakit vagy magát, az talán csak a véletlen műve!?
Hajós-Bajai Irsai Olivér 2021, Csanádi Pincészet
A pohárból halvány aranysárga színű, egy kis zöldes beütéssel, ital nézett velem farkasszemet.
Friss, réti virágos mézességgel, kicsit parfümös intenzív illat aromákkal teli bor bódította el az orrot. Megkóstolva minden illat aroma megjelent a szájban is. A szájba került kortyban zöldes, virágos, sárgahúsú gyümölcsök kellemes ízei jelentek meg. A bort nem túl vastag test, nem túl magas alkohol és viszonylag alacsony sav jellemezte. De ezek mind teljesen összhangban tették egy kellemes asztali borrá ezt a tételt.
Értékelésem: 6+ pont

Az örök kedvenc somlai. „A somlói a bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.”
Nagy-somlói Juhfark 2018, Somlói Vándor Pince
Ezt a bort szokták még hívni a nászéjszakák borának is. Csoma Zsigmond írta 1986-ban megjelent Nászéjszakák bora: a somlai című könyvében. „A helyi hagyomány a fiúszületést is a bornak tulajdonította, ezért királyi esküvőkön és nászéjszakákon (a népi emlékezet szerint) trónörökösök születése érdekében is ezt fogyasztották. A fiú-magzatnál a terhes nők vérképe rosszabb, mint a leánymagzatnál, így megfigyelték, hogy a vasban gazdag, savas finom somlói bor jobb közérzetet biztosított a terhes nőknek, akik már fiúmagzatot hordtak a szívük alatt. Ez is hozzájárulhatott a somlai bor és a fiúgyermek születése közötti kapcsolat népi hiedelméhez, magyarázatához.”
A pohárból közép aranysárga színű és pohár falán lomhán mozgó nedű szemezett velem. A pohárba szagolva közepesen intenzív aromák telitették meg az orromat, melyeket az ásványosság, a tűzkövesség és visszafogottan sárgahúsú gyümölcsös aromák jellemezték. Kissé nehezen nyílt. De aztán megjöttek az illatban megmutatkozott aromák. Igaz nem túl harsányan, de nagyon kellemesen, harmonikusan. A „nehezen jött” aromák közepesen hosszú, sós, ásványos és kesernyés korttyal mondanak búcsút.
Talán korábban kellett volna innom. Két lányom van. Nem, mégsem!!!
Értékelésem: 8+ pont

Öreg Tőkék Bora 2019, Kreinbacher Birtok
Ez a tétel Olaszrizling, Hárslevelű és Furmint házasítása. Egy jól elkészített, jó minőségű, illatában és ízében visszafogottabb bor. Talán nem az én világom. Nem éreztem benne a somlait.
Értékelésem: 6+ pont

„A pincébe vonulnak és felszívják a muskotályt. … A mellette lévő hordó édeskés kadarka. Málnaszörp, szól az egyik agg, mikor a nyelvét beledugja.”
Nagy-Krisztus Kadarka 2017, Maurer Oszkár Szerémség
Jellegzetes kadarka téglaszínű ital került a poharamba. Megmozgatva, kapaszkodik a pohár falára és csak lomhán ér le a pohár aljára. Illatában közepesen intenzív piros gyümölcsös aromák jellemzik, melyeket megfejel egy kis gyümölcsös, fűszeres édesség. Megkóstolva komplex, harmonikus és kiegyensúlyozott italt éreztem a számban, melyben mindent megkaptam, amit az illat ígért. Ízében a fűszeres aromák sokkal erőteljesebbek, de egyáltalán nem zavaróak. Kiegészülnek még egy kis ásványos sóssággal is. Az alkohol egy kicsit magas, de nem lóg ki. Szépen belesimul az összhangba. A szép savszerkezet jól egyensúlyban tartja a bort. Közepesen hosszú ásványosan gyümölcsös és fűszeres korttyal búcsúzik, mely kiegészül egy kis kellemes kesernyével.
Értékelésem: 8 pont

A hőn szeretett tokaji. „A HEGYALJAIT is nőnek tartom, de királynőnek. A magam részéről nem tudnám elképzelni, hogy hosszabb ideig minden nap HEGYALJAIT igyak, bár nem tartom magam hétköznapi embernek. Az egész világ tudja, hogy a hegyaljainak sehol másutt nem található díszei vannak.”
Édes Szamorodni 2017, Oremus Pincészet
A pohárból közepesen mély aranyszínű nedű világít ki. Megmozgatva ragaszkodik a pohár falához és csak nagyon lomhán csorog lefelé. Az orrot a pohárba dugva, intenzív, érett gyümölcs – barack, körte, citrusok – aromák ejtik foglyul, kiegészülve diós, marcipános illatokkal. Megkóstolva a szájba egy nagyon letisztult, komplex, kerek italt élvezhettem. Nagyon tartalmas ízgazdagság, vastag test, közepes alkohol jellemzi ezt a nagyszerű nedűt. Az édesség nem hatalmasodik el az ízeken, engedi őket is érvényesülni. Nem csak egy pohár iható meg belőle. Ételeknek is jó társa lehet.
Értékelésem: 8+ pont

„Az ivás a szerelem legközelebbi rokona. A bor olyan volt, mint a cseppfolyós csók.”
„Mámoranatómiám főtétele: minden mámor gyökere a szerelem. A bor folyékony szerelem, a drágakő kristályosodott szerelem, a nő az élő szerelemlény Ha még hozzáteszem a virágot és a muzsikát, akkor tudom, hogy ez a szerelem színekben ragyog és énekel és illatozik és él és megehetem és megihatom.”
Ennél szebb és kifejezőbb lezárást úgysem találnék.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr717956330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása