Sajnos még nem volt alkalmam meglátogatni a Szászi Birtokot a Szigligeten, a Badacsonyi borvidéken. Sőt azt is bevallom, hogy Szászi bort sem kóstoltam még. Valószínűleg ez az én hibám, amit igyekszem minél hamarabb orvosolni. Ha sors és a Szászi Birtok is így akarja. Evvel be is fejezem az önsajnálatot.
A fentiek miatt kihagyhatatlan esemény volt számomra a Magyar Krónika eseménye, „Egy pohár bor mellett – beszélgetés Szászi Endrével és fiával” a Scruton V.P.-ben.
Szokásom szerint egy-egy kóstoló, esemény előtt, ill. jelen esetben pódiumbeszélgetés előtt, mindig tájékozódom a szereplőkről. Szászi Birtok honlapján megragadott a következő mondat: „AHOL MINDEN KORTYBAN A TERROIR MESÉL.” Különösen azért is, mert a beszélgetésből kiderült, hogy ez tényleg így is gondolják.
Mielőtt rátérnék a lényegre, kiemelném a moderátor-kérdőző Demeter Anna felkészültségét és nagyszerű kérdéseit, melyek segítségével a Szászi „fiúk” igazán kinyíltak és érdekessé, izgalmassá vált a szóváltás. Nem vita! Néhány jellemző gondolatot szeretnék kiemelni apa-fia együtt szerepléséből.
Szászi családi hagyomány. Aki eléri a 18. életévét el kell hagynia a családi fészket a következő céllal: „Világot nem látni, hanem megtapasztalni”. Számomra nagyon is szimpatikus „kötelezettség”.
Családi együttműködés. Papa szerint jó: „Amit szeret, csinálja. Úgy érzi, fia is magának érzi a birtokot, bármelyik részét is vállalja, pl. borkóstoltatás.” Negatív: „Idővel való sáfárkodás.”
Ifj. Szászi Endi a „negatívval” kezdte: „Családi vállalkozás - minden ami a családban történik. Munka konfliktus begyűrűzik a családba is olaszos család, minden megbeszélnek. A legjobb dolog egyben a legrosszabb és fordítva is igaz.”
A bor, mely a beszélgetés mellé kaptunk a Kabócás Olaszrizling 2018.
Közép aranyszínű nedű ragyog ki a pohárból. Megmozgatva lomhán mozog a pohár falán, de nem akar ottmaradna. Lassan igyekszik vissza a többiekhez. Illatolva, intenzív gyümölcsös – körte, barack, egres – aromák bódítják az orrot. Megkóstolva mindent megkaptam, amit az illat ígért és igazán élményt nyújtó, már érettebb formában. Sőt kiegészülnek kellemesen, lágyan kerek és kiegyensúlyozott ásványos és sós íz aromákkal. A gyümölcs aromákban megjelenik egy kis citrusosság is. Ízekben gazdag, közepesnél vastagabb testű nedűt kóstoltam.
Értékelésem: 8+ pont
Id. Szászi Endre elmondta: „Gyerekek nem az aranytojást öröklik, hanem a tyúkot, amit etetni kell és gondoskodni róla.” Mindenre nyitott. Legyen az bor, pl. narancsbor, Vulcanus, Rajnai Rizling, Kéknyelő, melynek leszedésével zárték az idei szüretet. 2010-ben döntött, hogy csak saját szőlőből készít bort. Komoly eredménynek tartja: „Közösségek alakultak ki, melyek megőrizték és egyben megváltoztatták a életet a HEGYEN ® új közösségek, új miliő!”
Ennél jobb végszót nem akarok keresni.
Szeretnék minél előbb vendég lenni a Szászi Birtokon, megtapasztalni a Birtok vendégszeretét és megkóstolni boraikat.
Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!
Vágó László
borélmény szakíró