Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Szekszárd bemutatja magát Budapesten több részben 02

Bodri Pincészet elhozta a borainak egy nagyszerű válogatását

2022. december 07. - László Vágó

Bodri Pincészet, egy következő állomása vagy pillére, a szekszárdi borászok által szekszárdi borokból épített hídnak Szekszárd és Budapest között.

Bodri István és csapata 200 hektár gazdálkodik a Szekszárdi borvidéken. Ebből 150 hektár saját szőlőterület és 50 hektár bérelt. Két helyen dolgozzák fel a leszüretelt szőlőt Bátaszéken és Szekszárdon.
Bodri Pincészet a következő kiváló területeken termel szőlőt és ebből készíti fantasztikus borait, Gurovica, Faluhely, Bátaszék.

Bodri István a Bodri család 5. borkészítő generációja. Erre az alkalomra a következő borokat hozta el.
Mindegyik tétel hibátlan és minőségileg kifogástalan volt. Néhány bort szeretnék kiemelni, melyek kiemelkedő élményt nyújtottak nekem.

Sauvignon Blanc 2022
Könnyed, friss, üde bor, melyet az illatos, gyümölcsös (bodza, citrusok, körte), enyhe parfümös aromák jellemzik. 

Malbec 2021
Szekszárdi borvidéken egyre több pincészet vágott bele Malbec bor készítésébe. Már borászat tételét kóstoltam. Az a benyomásom a malbec szőlőfajta jól érzi magát Szekszárdon. A borászok is megismerték és még tanulják a Malbec készítését. Tapasztalataim szerint jelentős eredményeket és minőséget sikerült elérniük.
Pohárba kerülve egy kellemes rubin színű nedű szemezett velem. Megpörgetve a bor erőteljesen kapaszkodik a pohár falára, de aztán viszonylag gyorsan csurog le. Mind ízében, mind illatában az erőteljes gyümölcsös – meggy, fekete cseresznye, szilva – aromák jellemzik. Megkóstolva egy kellemes gyümölcslé bódított el, ami még egy nagyszerű bor.
Értékelésem: 8+ pont

Cabernet Sauvignon 2020
Pincészetnek 30 hektár Cabernet Sauvignon szőlőterülete van. Fejlődésének még a kezdeti szakaszában van. Már most is nyújt élvezeti értékeket. A legnagyobb értéke a fejlődési potenciál

Syrah 2020
Egy nagyon fiatal Syrah, amelyben már érződnek a fajtajegyek. Azonban még a fejlődési út elején vannak. Szerintem ebből egy igazán nagy bor is lehet, csak ki kell várni.

Gurovica Merlot Prémium 2013
Gurovica dűlőben, mely a szekszárdi borvidék egyik legkiemelkedőbb területe, a pincészet 15 hektár szőlőterülettel rendelkezik.Evvel elérkeztünk a Nagy Bodri borok világába. Bodri úrnak a kedvenc évjárata a 2011. Igazan ez a tétel 2013-ban készült, de értékei szerint lehetne akár 2011-s évjárat is. Pohárból mély rubin színű nedű világítja be a környezetet. Megmozgatva poharat a bor lomhán mozog a pohár falán és nem nagyon igyekszik lecsorogni. Egy nagy testű, komplex és harmonikus italt kóstoltam. Illatában kicsit visszafogott volt (vagy talán nem volt kellően szellőztetve).
Ízében karakteresen megjelentek és uralkodtak az igazi Merlot jegyek. A tölgyfa hordó az érett gyümölcsös ízeket kiegészítette kellemesen lágy csokis aromákkal. Egy nagyon harmonikus, érett bor kényeztetett a borsor végefelé.
Értékelésem: 9 pont

Gold Optimus Cuvée 2012
Ez a fantasztikus nedű Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasítása. Mély rubin színe megbabonázza a szemet, akár el is lehet benne veszni. Illatában az intenzív érett fekete bogyós gyümölcsök mellett a fűszeresség, egy kis füge és naspolya aromák jelennek meg, elbódítva az orrot. Ízében nagyon harmonikus, komplex, kiegyensúlyozott. Minden érződik a szájban is, amit az illat ígért, csak sokkal intenzívebb, szinte lehengerlően, „kiütve” az ízlelőbimbókat. A szőlőfajták nagyon jól muzsikálnak együtt. Mindegyik a legszebbet adja magából.
Értékelésem: 9+ pont

A Bodri Pincészet birtokközpontja nem csak bort, boros pincét, feldolgozót foglal magába. Van ott vendéglátás, az Optimus étterem. Található kiváló szállás lehetőségek.  A birtokon élnek lovak is és látvány tavacskák hidakkal. Vagyis minden, ami szem, szájnak ingere. Mindenkinek csak ajánlani tudok egy látogatást Szekszárdon és a Bodri birtokon.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr7917997078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása