Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Ajándék 5 hektár szőlőtől a Sziegl Pincéig

Sziegl Balázs és borainak negyedik fellépése a Van Boris Borbárban

2022. december 20. - László Vágó

A pince története 10 éve kezdődött Hajóson, ahol mindenkinek van bora és pincéje is. Családjának kötödése volt a Hajósi Pincefaluhoz. Családban mindig készült bor, de csak saját fogyasztásra. Balázs volt az első képzett borász is a család történetében. 2012-ben készítette az első bor forgalmi tételét, még egyedül. Villányi úti Kertészeti Egyetemen tanult. 2013-ban ismerte meg Petrát Mecseknádasdról. Azóta is együtt vannak és együtt készítenek jobbnál jobb borokat. Családban jelenleg a Papa készít még bort. Azonban nem kóstolják egymás borait. Papa nem kóstolja Balázs (és Petra) borát. Balázs sem kóstolja a Papa borát, mert azt ő maga mind megissza.
Most már – 2015-óta – Petrával fő állásban készítik boraikat és irányítják Sziegl Pincét. Villányban, Szekszárdon kipróbálták a nagyüzemi borkészítést és rájöttek ez nem az Ő világuk. Az Ő útjuk a természetes borkészítés, vagyis a natúr bor. A legutóbbi II. Natúr Sümeg rendezvényen is idén márciusban.

 

Szőlőtermesztésük és borkészítésük koncepciója: kistermelői borok, helyi fajták, - bio- ill. organikus gazdálkodás

A négy eddigi Sziegl borkóstolóból én 50 %-t teljesítettem. Az előzők közül ott voltam a Van Boris Borbárban 2019.10.09-n is. Azt gondolom sokat fejlődtek.

Borsor 2019-ben                                       Borsor 2022-ben

1 Birtok olaszrizling 2018                            1 Jónás 2021
2 Rajnai rizling 2018                                      2 Kövidinka Herreberg 2021
3 Kövidinka Herreberg 2018                       3 Olaszrizling 2020
4 Olaszrizling Herreberg 2017                    4 Bábel 2021
5 Bábel 2018                                                    5 Kadarka Mandulás 2021
6 Kadarka Herreberg 2018                           6 Kadarka Herreberg 2021
7 Kékfankos Herreberg 2017                      7 Kadarka Csákányos 2021
8 Kékfrankos Diófás 2017                             8 Kadarka Csákányos 2019
9 Kékfrankos Hársfás-út 2017                     9 Kékfrankos 2021
10 Kövidinka Botrytis 2017                         10 Kékfrankos Hársfás-út 2018                                                                

A borsorokból kiderül, volt mit kóstolni mindkét alkalommal. A mostani kóstolón is minden tétel hibátlan és jelentős élvezeti élménnyel bírt. Azonban szeretnék néhány, számomra különösen nagy élményt nyújtó, tételt kiemelni.
Jónás 2021
A pince birtokbora. Idén Olaszrizling Rajnai rizling, Hárslevelű, Cserszegi fűszeres házasítása. Friss, üde intenzív mezei és réti virág aromákkal, mely kiegészül egy kis hársvirággal.
Kövidinka Herreberg 2021
Érdekessége, hogy 20 %-ban amforában érlelt. Aromáiban a gyümölcsösség – körte, barack, birs – jellemzi. Kiegészülve egy kis hárs édességgel, ami nagyon jól áll neki.
Olaszrizling 2020
Egy nagyon szép Olaszrizling került a poharamba. Ez a tétel szűretlen, szép savszerkezetű. Egy évet töltött hordóban és egy évet palackban.
Bábel 2021
Rozénak készült először 2018-ban. Most is rozénak hívják. Szerintem azonban a rozénál tartalmasabb, vastagabb és ízgazdagabb. Színében is inkább siller, ízében mindenképpen.
Kadarka Mandulás 2021
Erről az ültetvényről az első termés eredménye került a pohárba. Még nagyon friss. A Kadarka jegyeket még csak nyomokban hordozza. Van még ideje fejlődnie és igazi Kadarkává érnie. Később újra szeretném ezt már érett Kadarkaként megkóstolni.
Kadarka Herreberg 2021
Balázs szerint Náluk a Kadarkák kb. 1-1,5 éves korban kezdik elérni a csúcsot. Így ennek a Kadarkának is van még egy kis ideje. Viszont, valószínűleg az öregebb tőkék és a Herreberg dűlő adottságai miatt, ez a tétel már most szebb képet mutat és már megjelentek a Kadarka jegyek is. Ezt is érdemes egy kicsit később újra kóstolni.
Kadarka Csákányos 2021
Balázs ezt a bor hívja hajósi Kadarkának. Ennél a tételnél is már megjelennek a Kadarka jegyek. A fűszeresség dominálása mellett, ott vannak a gyümölcsös aromák is.
Molnár Roland a Van Boris Borbár tulajdonosa és sommelierje „sűrű szövésű szövetnek” nevezte.
8 Kadarka Csákányos 2019
Ez a tétel a Csákányos első évjárata a pincében. Az ültetvényt Boldi bácsitól vették, aki nyert a lottón kb. 50-60 MFt és felhagyott a borászkodással. Színében „nem igazi Kadarka”, mert a pohárba egy közép rubin színű nedű került, mely lomhán mozog a pohár falán. Ez vastag testet feltételez. Már illatában is nagy ízgazdagságot ígér. Megkóstolva be is tartja. Azonban azt kell mondjam, hogy ez tényleg „nem igazi Kadarka”, hanem valami egyedi különlegesség. Azért a Kadarka is ott van benne. Nagyon ízgazdag, komplex és egyben kiegyensúlyozott. Talán attól, hogy töppedt bogyók is vannak benne. Azonban ez sem lóg ki, csak lágyabbá, kedvesebbé és még gazdagabbá teszi. Ez volt a kedvencem a kóstolón.
Értékelésem: 8+
Kékfrankos 2021
„Ez egy tavalyi újbor. Unortodox habzó vörösbor saját fogyasztásra.” - Balázs meghatározása alapján.
Kellemes, jó ívású, gyümölcsös bor, a nyelvet csiklandozó buborékokkal.
Kékfrankos Hársfás-út 2018
Érsekhalma domb tetején 1981-ben telepített szőlőterületről szüretelt termésből készült. Egy igazán érett, kiforrott jellegzetes Kékfrankos került a poharamba. Gyümölcsös és fűszeres aromák jellemzik, kiegészülve egy kis ásványossággal. Komplex, vastag test, kellemes tanninok mutatják a Kékfrankos szép hajósi arcát. A másik kedvenc a kóstolósorban.
Értékelésem: 8 pont

Ahhoz képest, hogy Sziegl Balázs kedvence a Kövidinka, fantasztikus Kadarkákat és Kékfrankosokat.
Remélem a következő Sziegl fellépésen is ott lehetek és visszakóstolhatom az érettebb korba került tételeket.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr2218007044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása