Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Boros ünnepi készülődés szárazon és édesen

Tokaji borok az ünnepekre Káli Ildikó sommelier ajánlásával

2023. január 11. - László Vágó

Körülményeim miatt, sajnos nem túl sűrűn tudok részt venni Káli Ildikó sommelier eseményein, kóstolóin. A meghirdetett témát megismerve, az mindig különösen izgalmas, Ildikó milyen borokat választ Magyarország színes és gazdag bor portfoliójából. A tematikát megismerve, elgondolom én melyik pincészet, melyik borát is választanám. Bevallom eddig vesztésre állok, egy bort sem találtam el kóstolók borsoraiból. Azonban ez egy kellemes vereség, mert Ildikó igazán nagyszerű nedűket válogat össze. És általában nem a csúcs borokra esik a választása és nem feltétlenül ezek bemutatására törekszik. Inkább olyan tételeket hoz a kóstolókra, melyek hibátlan minőségűek és minden borkedvelő és borértő ember számára jelentős élvezeti élményt nyújt. Ezért is igyekszem látogatni Káli Ildikó eseményeit.

Ildikó 2022. évi utolsó kóstolóján az év végi ünnepekre hangolta a résztvevőket és ajánlott borokat nekünk. Volt pezsgő, száraz és édes ital, melyek jól passzolnak az ünnepi ételekhez is.
Ezen a kóstolón sem szereztem pontot, de legalább az egyik pincészetet eltaláltam. Hiszen nekem is az egyik kedvencem.

BORSOR,
melyet az ünnepekre hangolódáshoz összeállított számunkra

Pezsgő Brut Methode Traditionnelle
, Sauska Borászat
A pezsgő alapbora Furmint, Chardonnay, Pinot Noir házasítás. Egy nagyon jó kezdés, ami kellemes ünnepi hangulatot teremtett. Poharamba aranysárga színű ital került egy kis zöldes beütéssel, melyben sok-sok apró buborék intenzíven mozog a felszín felé. Mintha ki akarnának ugrani a pohárból, de nem sikerül nekik. Viszont továbbítják a pezsgő kellemes aromáit az ízlelő bimbókhoz. Ezek a kis pezsgő bombák intenzív gyümölcsös aromákat robbantanak fel az orrban és a szájban. Nagyszerű érzés és élmény. A buborék petárdákból áradnak és bódítanak a gyümölcsös, sós és ásványos zamatok. Kiegyensúlyozott, harmonikus nedű.
Kállai Ildikó sziporkája: a borászatot jelen esetben „pezsgészetnek” nevezte.
Értékelésem: 7+ pont

Kikelet Hárslevelű 2021 száraz, Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely
A következő állomásunk Magyarország bortérképén Tarcal, aKikelet Pince & Ízműhely a Tokaji borvidéken, Berecz Stéphanie pincészete. Ez a fél pontom, mert egy tokaji borokat bemutató eseményen, szerintem is, kihagyhatatlanok Berecz Stéphanie borai.
Lentebbi mellékletben Berecz Stéphanie-hoz és a Kikelet Pincéhez kapcsolódó néhány emlékezetes élményemet is megosztom. Remélem Ildikó is megbocsátja nekem, hogy befejezésként majd egy kicsit kilépek a kóstoló keretei közül.

Berecz Stéphanie melléklet
Különösen kedvelem Stéphanie Hárslevelűit. Az utóbbi években többször jártam a Kikelet Pincészetnél Tarcalon és fantasztikus tételeket kóstoltam. Budapesten is részt vettem két a Kikelet Pincészet nagyon izgalmas kóstolóján, melyen dűlőszelektált tételeket kóstoltunk. Mindegyik fantasztikus élmény volt.
A Lónyai dűlő Hárslevelű vertikális kóstolója 2021 májusában volt. Ez alkalommal 2005-2019 között készült Hárslevelűket volt szerencsém kóstolni.
A borsort megkoronázta egy Lónyai Édes Szamorodni 2018.
A tételek a következők voltak:
®Lónyai Hárs 2019, Lónyai Hárs 2015, Lónyai Hárs 2012, Lónyai Hárs 2009, Lónyai Hárs 2007, Lónyai Hárs 2005, Lónyai Szamorodni 2008] 

2022-ben a Váti dűlő tételeit kóstoltuk.  Az alábbi borsorban is voltak mini vertikális sorok is.
®Váti Furmint-Hárslevelű 2018, Váti Furmint-Hárslevelű 2014, Váti Furmint-Hárslevelű 2010]
®Váti Hárslevelű 2018, Váti Hárslevelű 2009, Váti Hárslevelű 2008]

Karácsonykor a sütikhez mi is kibontottunk egy Kikelet Késői Szüretelésű 2011 elképesztő bort.

Visszatérve a Stéphanie Hárslevelű 2021 tételére. Poharamba egy halvány szalmasárga színű, közepes intenzitású hársvirág illatozású ital került. A hárs mellett még érezhetők gyümölcsös aromák, mint barack, körte és mezei virágok is. Ízében mindent visszakaptam, amit az illat ígért. Sőt ki is egészült egy kis sós ásványossággal is. Így fiatalon is már komplex, összetett ízgazdagsággal rendelkező bort kóstoltam. Ebben a borban még óriási pontenciál lakozik. Remélem lesz lehetőségem néhány év múlva visszakóstolni, egy még érettebb állapotában is. Mert fejlődni fog az biztos. Erre is hozok példát Berecz Stéphania mellékletben.
Káli Ildikó sziporkája: „A borhoz türelem kell! A kóstolásnál is az elfogyasztásnál is!”
Értékelésem: 8 pont

Kövérszőlő 2021, Tokaj Nobilis Szőlőbirtok
Tokaj Nobilis Szőlőbirtok borásza Bárdos Sarolta. Ő az egyik Tokaji borvidéki borász hölgy, Berecz Stéphanie és Bodó Judit mellett, akik a 3 Tokaj-hegyaljai település – Bodrogkisfalud, Tarcal, Bodrogkeresztúr 3 dűlőjének szőlőiből megalkották A HÁROM GRÁCIA nevű közösségi bort édes és száraz kivitelben is.
A Kövérszőlő nem a fő fajtája a szőlőbirtoknak. Sőt magán Tokaj-hegyalján sem a legelismertebb és termelt fajták közé tartozik. Kevés borászat állít elő belőle fajtabort. Ehhez a szűk kisebbséghez csatlakozott most Bárdos Sarolta is. Készített egy igazán érdekes és izgalmas édes bort. Poharamba kerülve egy közép sárga színű ital próbált elcsábítani. Beleszagolva gyümölcsös édességgel, mézességgel és ásványossággal fokozta csábítást. Megkóstolva már elcsábultam az illatban megismert és az ízben is visszaköszönő aromák hatása alatt. A 70 gr maradék cukrot nagyon jól kiegyensúlyozza az elég magas 7 gr sav. A szájamban kibontakozó krémes, érettebb, gyümölcsösen édes aromák, kiegészülve kellemes ásványossággal megtették hatásukat. Beadtam a derekam.
Kállai Ildikó sziporkája: A bor gazdagsága, mint egy 3 puttonyos Aszú beltartalma.
Értékelésem: 7++ pont

Tokaji Édes Szamorodni 2018, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló
Kitűnő, nagy ízgazdaságú, tartalmas, komplex és kiegyensúlyozott bor.
Értékelésem: 8 pont

Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2014, Tokaj-Oremus Pincészet
Komplex, harmonikus, kiegyensúlyozott, érett gyümölcsös aromákat tartalmazó nagyszerű nedű. A magas cukortartalom (130 gr/l) mellett is egy kellemes, igazán élvezhető és kedvelhető bor került a poharamba.
Értékelésem: 8 pont

Nagyszerű kitekintést tettünk Tokaj-hegyaljára. Megkóstoltuk a Tokaji borvidék nagyszerű borait. Azért van még mit bepótolni. Esetleg Ildikó újra indít Tokaji borkurzust és akkor idegenvezetésével még jobban el tudok mélyedni a tokaji borok rejtelmeiben.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr4418024054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása