Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Vince napon városi nyúlüregben koccintottam

Üregi nyúl nem volt, de szép borok és jó társaság igen a MAINYÚL-nál

2023. január 31. - László Vágó

A 2023. évi Vince napon is rengeteg boros esemény közül lehetett választani Magyarország szerte és mind a 22 borvidékén. Végül én egy budapesti borászatot választottam, mely egy belváros közeli bérházban működik. Hivatalos neve kisüzemi borászat. De a mai trendnek megfelelően nevezhetjük garzon v. boutique borászatnak is. A megnevezés nem is fontos. Az viszont igen, hogy Lesti Zoltán egy igazán fantasztikus boros helyet hozott létre. Ahol ő bort készít, és a borbarátok kóstolják a borait. A pince neve MAINYÚL Borászat. Zolinak nincs szőlőterülete és nem művel szőlőt. Vagyis az alapanyagokat megvásárolja megbízható forrástól és ezekből készíti el borait. Így a válogatott szőlő a pincébe több borvidékről érkezik. A Vince napi terítéken kóstoltam tételeket Lesencéről, Csobáncról, Dörgicséről, Villányból, Hajósról, sőt egy 4 borvidéki szőlőből házasított tételt is.

Chardonnay 2022
Lesencéről érkezett szőlőből készült tételt kóstoltunk két verzióban. Egy friss tartályminta és ugyanez a minta, mely tavaly októberétől már hordóban érlelődik. A seprő rendszeresen felkeverésre kerül az érlelődő, fejlődő borban. A lesencei Chardonnay jól halad a fejlődés útján. A hordós érlelés már mutatja kedvező eredményét

RR 2021
Ehhez a Rajnai Rizling 2021 tételhez a szőlő Csobánc-hegyről, a Villa Tolnay Borháztól érkezett.  Ez már maga is egy nagyon jó indítás, a Villa Tolnay Rajnai Rizlingjei nagy kedvenceim. Szerencsére Zolinak „sem sikerült elrontania”. Minden benne van, ami egy fiatal, az életútja elején járó Rajnai Rizlingben ott kell lennie. Jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik.

Érdekesség: a MAINYÚL palackjai cukornád dugóval vannak lezárva

Merlot 2021
Ennek a tételnek a szőlőtermése Dörgicséről érkezett a nyúl üregbe. A poharamba került bor, nem kis meglepetésemre, fehérbor volt és a pohárban nagyon halványlila színben pompázott. Nem rosé, inkább a fehérborra hajazott. Azonban ízében ott voltak a Merlot jegyek.

Veres 2021
Veres Kékfrankos tételhez a Polgár Pincészettől, Villányból jött a szőlő, melyet a tulajdonos Polgár Zoltán maga fuvarozott fel a belvárosi nyúl üregbe. Ez a Kékfrankos a nevét a vörösbornál halványabb és sillernél sötétebb színéről kapta, vagyis VERES. Illatában már megjelentek a Kékfrankos piros és fekete bogyós gyümölcsös és fűszeres aromák. Ízében még fejlődnie kell, hogy érett Kékfrankos  legyen.

XX 2020
Ehhez a házasításhoz a Kékfrankos szőlő Hajósról, a Cabernet Sauvignon szőlő a Csobánc-hegyről érkezett.

1.1 2019
Az előző XX 2020 tétel fiatalabb évjárata, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon ill. Hajósi, Csobánc-hegy házasítás
Mind illatában, mind ízében a kellemes fűszeresség jellemzi a bort, az ízgazdag gyümölcsösség mellett.  

Blanc de Noir 2019
A tradicionális módon készített fehér pezsgőhöz Hajósról érkezett a Pinot Noir szőlőből. A 2023. január 22-a nem csak Vince nap. Ezen a napon van a Kínai Új Év első napja is. A kínai naptár szerint idén a Nyúl Éve van.  A nyúl üregben a Blanc de Noir pezsgővel köszöntöttük és koccintottunk a Nyúl Évére.

Következő kóstolt tétel is hordó minta házasítás, Cabernet Franc Villányból, Kékfrankos Hajósról.

4 Frankos 2022
Egy különleges hordóminta házasítás került a poharamba, Cabernet Franc Hajósról, Villányból, Szekszárdról és Egerből.
Már most az érlelési ideje elején is kellemes ívási élményt adott. Óriási potenciállal rendelkezik. Zoli is a „jövő borának” nevezte. Remélem lesz lehetőségem már borként is megkóstolni.

A MAINYÚL Üreg egy olyan boros hely, ahova érdemes visszatérni. Hiszen folyamatos rendezvények vannak. A Nyúl Évében születettek ajándékot kapnak a MAINYÚL Üregben.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr6318038298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása