Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Elmélet helyett gyakorlat?! a BorÉRT konferencián

Borélmény közeli előadások

2023. február 14. - László Vágó

A BorÉRT konferencia 5. alkalommal kerül megrendezésre, a hagyományok szerint a Mezőgazdasági Múzeumban. Mindig szívesen veszek részt ezen az eseményen. És nem a kapcsolódó bortúra program miatt, ami egy sétáló kóstoló miatt.
A protokolláris körök után, izgalmas előadásokat hallgathattunk a szakemberek élet közeli tapasztalatairól és gyakorlati eredményeiről.

Az idei BorÉRT témája: Van-e jövője a borturizmusnak Magyarországon?
A résztvevőket köszöntötte Dr. Estók János Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.
A konferenciát és kerekasztal beszélgetést Nyitrainé Dr. Sárdy Diána a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) főigazgatója nyitotta meg.
A konferencia és kerekasztal szervezője és moderátora Sztanev Bertalan volt.
Előadók, előadások és a kerekasztal beszélgetés résztvevői:
- Dr. Győre Dániel az Agrárminisztérium osztályvezetője – Új támogatási lehetőségek a magyar borturizmus fejlesztésére 2023. január 1-től
- Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke –  A borturizmus szerepe az ágazati és bormarketing stratégiában
- Thummerer Éva a Thummerer Pince, Magtár Fogadó tulajdonosa - Gasztronómia szerepe a borturizmusban
- Tarsoly Róbert  a Dóka Éva Pincészete borásza – Hegyke, egység a sokszínűségben, a Zalai borvidék közösségi bora
- Herczeg Ágnes borszakértő – Az Igazi Kunság, eredetvédelem és bormarketing, új utakon az alföldi bor
- Dr. Bujdosó Zoltán a MATE Károly Róbert Campus főigazgatója – Az oktatás szerepe a minőségi borturizmus megteremtésében

Elnézést azoktól, akik az előadásokról várnak részletes beszámolót. Ezt mástól, máshonnan kell beszerezniük. Azonban néhány dolgot szeretnék megjegyezni.
Első gondolat. A borturizmusról lehet beszélgetni, lehet oktatni, de inkább csinálni kell. Például úgy, ahogy Thummerer Éva is teszi. Hiszen szinte az első volt a bortársadalomban Magyarországon, aki azt gondolta borászat, borkóstolás nem lehetséges a borturizmus elengedhetetlen részei nélkül, mint vendégfogadás, vendéglátás, élményprogramok. Ezt erősítette meg Polgár Zoltán villányi borász is, aki elmondta sokat tanultak Évától és a tapasztalataiból. Még akkor is, ha sajnos csak ritkán adódik lehetőség találkozásra, tapasztalatcserére. Mi is voltunk már néhányszor a Thummerer Pincészetnél és a Magtár Fogadóban, Noszvajon. Néhány emlék- és élménykép.

Második gondolat. Egy borvidék közösségi borának megszületése mindig nagy öröm és siker. Mind a helyi borászoknak, mind a borkedvelő közönségnek. Ezért nagyszerű eredmény a HEGYKE bor megszületése. Sok sikert az elkezdett úton!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9118049414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása