Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Világkörüli utazás Syrah/Shiraz jeggyel

Itthon is kiváltottam a Syrah bilétát

2023. április 04. - László Vágó

Azt gondoltam a Syrah napján, 2023. február 16., megemlékezem a szőlőfajtáról és a belőle készült borokról.
Érdekesség: Nádasi Eszter összeállította a „Szőlős, boros világnapok éves kalendáriumát”, melyet a Borsmenta honlapján tett közzé. Érdekes olvasmány, érdemes megnézni!
Azonban azt rájöttem nem is olyan egyszerű. Hiszen amikor a Syrah szőlőfajta ill. bor kerül szóba, több kérdés is felmerülhet. Pl.
Honnan is ered? Perzsiából, a névre utalva? Esetleg máshonnan?! A legutóbbi vizsgálatok eredményei szerint az őshaza Franciaország, szülői Dureza és Mondeuse Blanche.
„Hogy is nevezzelek?” Syrah, a klasszikus francia elnevezés inkább Európában használatos. A Shiraz név az Újvilágban nyert jobban teret. Persze nem minden borász igazodik ezekhez konvenciókhoz, Magyarországon sem. Az egyszerűség kedvéért, én most a Syrah elnevezést fogom alapvetően használni.
Ha már szóba került Magyarország, még egy kérdés.
Ki volt az első magyar borász, aki Syrah bort készített? Ebben sem szeretnék állást foglalni. Többen is állítják, hogy ők az elsők. Nem említek egyetlen borászt sem, mert nincsenek pontos adataim és bizonyítékaim pro v. kontra.
Így maradt a „világkörüli” Syrah utazás. A Syrah körút alapját két kóstoló tapasztalata adja, 16 megállóval. Az egyik Syrah borpályaudvar a CEWI Tasting Tour volt, a másik a Winehub Borközpont. Az összes állomáson minőségi, hibátlan borokat kóstoltunk. Szeretném kiemelni a számomra legnagyobb élményt nyújtott tételeket.
CEWI TASTING TOUR csillagtúra állomásai, ahol a kalauz: Horkay András Dip WSET, CEWI vezetője, borismereti oktató
1 Syrah Variáció 2020, Vylyan Pincészet – Villányi borvidék, Magyarország

2 Shiraz 2021, Neethlingshof Estate Wine – Dél-afrika Köztársaság
A szavazáson nálam ez a bor került a második helyre.
Az első illat is már meglepetést okozott. Fiatal kora ellenére közepes intenzitású, érettebb gyümölcsös aromák (sötét bogyós gyümölcsök, szeder, áfonya) jellemezték, melyek kiegészültek csokis, fűszeres és enyhe füstös illatokkal. A pohárba kortyolva is a fekete bogyós gyümölcsök töppedt jegyekkel domináltak. De nem maradt el a fűszeresség, borsosság. Szinte harapni lehetett a vastag testet a magas extrakt tartalommal. A jó hordóhasználat eredményeképpen, ami egyáltalán nem ült rá a borra, jöttek a hordós vaniliás, szegfűszeg, csoki, kávé aromák is. Jól kiegészítve az ízek összharmoniját. Nehezen mondtam búcsút a tanninnal kiegészülő fűszeres, kávés csoki hosszú utolsó kortynak.
Értékelésem: 8+ pont

3 Shiraz Barossa Valley 2020, Purple Hands Winary – Ausztrália
4 Cornas „Les Vieilles Vignes” 2019, Alain Voge – Franciaország
A csoportszavazáson ez a tétel került az első helyre.
5 Syrah Columbia Valley 2019, Chateau Ste. Michelle – USA
6 Soul Syrah 2018, Kovács Nimród Borászat – Egri borvidék, Magyarország
Szavazatomat az első helyre erre a borra adtam le.
Rubin lámpásként világító bor került a poharamba. Illata több rétegben hódított meg. Először jöttek az intenzív piros bogyós gyümölcs illatok, majd megjelentek a hordós, fűszeres (édes) aromák is, melyek mondhatom „hátulról” támogatják az illat aromák összességét. Megkóstolva mindent megkaptam ízben is, amit az illat ígért. Szájamat eltöltötte a vastag testű bor ízgazdagsága. Egy igazán elegáns, harmonikus és kiegyensúlyozott nedű bódított el. És én élveztem. Ez a nedű hosszú gyümölcsösen fűszeres, tanninos korttyal búcsúzott.
A csoportszavazáson a 2. helyezést kapta.
Értékelésem: 9 pont
7 Syrah 2018, Aconcagua Costa – Chile
8 Syrah 2015, Kreinbacher Birtok – Nagy-Somlói borvidék, Magyarország
Ez a tétel foglalta el a képzeletbeli dobogómon a harmadik helyet.
Számomra már az is meglepetés volt, hogy a Somlóról vörösbor került elém. A meglepetésem csak fokozódott, amikor meg is kóstoltam.
Egy mély, szinte átlátszatlan, csillogó rubin színű italt töltöttek a poharamba. Orromat a pohárba dugva egy különleges illat kavalkád bódított el. A Somlóra jellemző ásványos, köves aromák mellett érett gyümölcsös illatok domináltak. Ezeket egészítette és tette izgalmassá az egy kis animális és földes illat.
Ez a somlói Syrah komplex, harmonikus tétel, mely ízében is hozza az illatban felvillantott aromákat. Az érett piros és fekete bogyós gyümölcsös ízek keveréke, kiegészülve a fűszerekkel igazi somlói syrah élményt nyújtott. A kissé magas alkohol sem lóg ki és a közepes test ellenére is kellemes ívási élvezetet adott. Összességében elegáns, hűvös karakterű nedűt kóstolhattam hosszú gyümölcsös, fűszeres, tanninos lecsengéssel.
A csoportszavazáson a harmadik helyre került.
Értékelésen: 8+ pont

WINEHUB állomásai, itt a kalauz Csizmadia Dávid kereskedelmi szakértő
1 Vesztergombi Kerékhegy Shiraz Rosé 2021 – Szekszárdi borvidék
2 Sol Montis Syrah 2021 – Mátrai borvidék
Tudom a Mátrai borvidéken is egyre több vörösbor készül, de akkor is ez a tétel egy nagyon kellemes meglepetés volt számomra. Ezt a bort tavaly februárban már kóstoltam. Akkor is jónak (7+ pont) ítéltem, de nem tett akkora benyomást rám, mint most. Az egy év a palackban jót tett neki.
Egy nagyon harmonikus, kiegyensúlyozott tétel került a poharamba. Mind illatában, mind ízében a kellemes fűszeres jelleg dominál, melyet nagyon jól kiegészítenek gyümölcsös aromák (szilva, szeder, fekete ribizli). Együtt egy igazán összhangban levő aroma világgal rendelkező bort kóstoltam. A kissé magas alkohol sem lóg ki és nem rontja az aroma harmóniát.
Értékelésem: 8+ pont
3 Németh János Deviant Syrah 2020 – Szekszárdi borvidék
Mély rubin színű nedű szemezett velem a pohárból. Illatában fűszerek (kömény, bors) mellette a fekete bogyós gyümölcsök jellemzik. Ízében a gyümölcsök bukkannak fel először, de hamarosan megjelennek a fűszerek is, melyek betöltik a szájat. Hosszú fűszeresen gyümölcsös tanninos lecsengéssel távozik.
Értékelésem: 8+ pont
4 Jekl Shiraz 2020 – Villányi borvidék
5 Steigler Prémium Bio Syrah 2020 – Soproni borvidék
6 Kvassay Syrah 2019 – Villányi borvidék
7 Vesztergombi Kerékhegy Shiraz 2017 – Szekszárdi borvidék
Ezt a tételt is többször kóstoltam. Mindig nagy élvezet volt. A mostani tapasztalatom szerint egy igazán elegáns, harmonikus és kiegyensúlyozott tétel került a poharamban. Mind illatában, mind ízében a melegebb tónusú aromák jellemzik. A fűszeresség a dominálja elsősorban, a gyümölcsösség nagyon szépen kiegészíti és fantasztikus ízharmoniát produkál az orrban és a szájban is.
A két éves hordós érlelés nagyon jót tett neki.
Értékelésem: 8+ pont
8 Tantara Syrah 2016 – USA

Élveztem a Syrah körutazás minden percét, minden kortyát. Remélem nemsokára ismét útnak indulhatok új borállomások felé.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakértő
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr5218094614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása