Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Somlai reneszánsza az 5 Ház Borbirtok portfoliójában

Weingarten Olivér Somlai-jai kilógnak a Somlai-k közül

2023. május 17. - László Vágó

Borokat kóstolni Somlóról számomra mindig izgalmas és új élmények felfedezését jelenti. Kóstolói életutam során Somló kapcsán voltak nagyon pozitív és sajnos negatív élményeim is. A legátfogóbb betekintést Cartwright Éva a Somló nagyasszonya, mindentudója, mamája nyújtotta nekem a Retek utcai kóstolók sorozaton.

01Retekutca

Ezért nagyon vártam a nagy somlói durranást a Van Boris borbárban. Molnár Roland nagyon szerencsés kézzel és torokkal választ, ill. hív vendéget. A főszerepben Weingartner Olivér az 5 Ház Borbirtok szőlész-borásza mutatta be magát, a borászatot és nem utolsó sorban a borait.

Mivel a Retek utcai kóstoló sorozat 2019-ben volt, Weingarten Olivér (5 Ház Borbirtok) borait akkor még nem kóstolhattuk. Hiszen Olivér 2019-ben tért haza külföldről. Svájcban, Németországban, Ausztriában dolgozott és szerzett értékes tapasztalatokat. Párjával, 2014 óta feleségével, együtt dolgoztak az osztrák Bründlmayer Borászatnál. Amikor megszületett a kislánya, édesanyjával hazaköltöztek és Olivér „hétvégi” apuka lett. Ez a megoldás nem igazán volt ínyére, ezért munkalehetőséget keresett Magyarországon. A keresés eredményeként megtalálta az 5 Ház Borbirtokot, pontosabban egymásra találtak. Az 5 Ház Borbirtok az indulásakor inkább a vendéglátásban látta a helyét. Később belátták Somlón saját bor ill. borászat nélkül nem tudnak kiteljesedni. A közös megegyezés 2019 novemberében történt meg. Jelenleg Olivér kb. 3,5 hektár szőlőültetvény gazdája. Magát inkább szőlésznek vallja. Azonban itthon már borászkodnia is kellett a balatonfüredi szőlész-borász iskolában tanultak és a külföldön ellesett tapasztalatok felhasználásával. 

Ilyen pl. 

Szelíd metszés technikája, melyet Ausztriában tanult meg olasz szőlészektől. Vagyis kíméletesség a metszési munkában. A fűrész elfelejtése, mert nagy sebeket ejt a tőkéken. Nem a külalak, az esztétika a fontos. A lényeg, hogy a tőkék minél tovább éljenek és termők maradjanak.

A natúr világ filozófiája, a világ is erre felé megy. Hiszen ez is a kíméletesség egyik fajtája.

Izgalmas, nem minden részében, tipikus somlói borsort kóstolhattunk. 

1. Native 2022

A kezdő tétellel belecsaptunk az izgalmak közepébe. Poharunkba egy Juhfark Pét-Nat került. Tudom a Pet-Nat most nagy divat. Én azonban nem vagyok lelkes híve, úgy érzem ez nem az én világom. Ez a tétel azonban jól sikerült. Gyümölcsös aromák, szép sav, enyhe CO2 és buborékok jellemezték.

Értékelésem: 7 pont hu

2. Multi-Kulti Rozé Pét-Nat 2022

Nem somlói tétel. Ez egy sok fajtás cuvée, mely még ráadásul rozé és Pet-Nat is. Orgován, Bakator, Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Saszla, Boglárka, Pinot Noir, Zweigelt házasítás. (Remélem jól jegyeztem le a fajtákat és nem hagytam ki semmit) Illatában a piros bogyós gyümölcsös aromák jellemzik. Ízében szinte az összes jelenlevő szőlőfajta mutatja magát. Azonban a legfontosabb, hogy nagyon jól zenélnek együtt. Semelyik sem lóg ki, ahogy a magas alkohol sem. Semelyik „csapat tag” nem nyomja el a másikat, harmonikus.

Izgalmas, érdekes ízkavalkád, egyedi ízhatásokkal.

Értékelésem: 7+ pont

3. Olaszrizling 2020

Klasszikus somlói Olaszrizling, melynek fele tartályban fele Kalina hordóban érlelődött. A borhoz a szőlőt öreg, 50-60-70 éves tőkékről szüretelték. Halvány szalma színű nedű világit ki a pohárból. Intenzív gyümölcsös (körte, egres, fehér húsú barack) illatok és enyhe Olaszrizlinges kesernye jellemzi. Ízében mindent visszakaptam, amit az illat ígért. Nagyok kerek, harmonikus, elegáns tétel. Kellemes gyümölcsös lágyság jellemzi. Kicsit magas az alkohol, de csak a lecsengésben jön elő. Viszont, amikor a búcsúkortyból eltűnik az alkohol, visszajön a gyümölcs. Érdekes és izgalmas.

Értékelésem: 8 pont

4. Sapient /Field Blend/ 2021

Ez a Somlai Olaszrizling, Juhfark, Furmint, Hárslevelű házasítása. Héjon áztatták 2 hétig, ami a mélyebb szalmasárga színében is megmutatkozik. Kén mentesen készült. Intenzív gyümölcsös, zöld és ásványos aromák jellemzik. Mindegyik „szereplő” ott van és mutatja magát, de egyik sem uralkodik el. Jók együtt! Az eredmény pedig harmonia és komplexitás.

Értékelésem: 8+ pont 

5. Harsch 2021

Ez a Hárslevelű egy natúr bor. A szőlőlé 30%-át 2 hétig áztatták héjon. Ez látszik a sötétebb színében is. Kicsit lassan nyílik. Egy kis szellőztetés után megjelennek a hárs aromák egy kis zöldességgel és ásványossággal kiegészülve. Ízében kicsit nyersebb, erőteljesebb aromák jellemzik. Hosszú, kesernyés lecsengéssel búcsúzik.

Értékelésem: 7+ pont

6. Bipolar 2022 

Bipolár somlói Juhfrak, ábrahámhegyi Rajnai Rizling és káptalantóti Savagnin (Sárga Tramini) házasítású narancsbor. Egy hordóminta került a poharunkba, mely még nincs kereskedelmi forgalomban. Rajnai Rizling és a Savagnin 120 napig volt héjon, a Juhfark 2 hétig. Illatában a fűszeres, gyümölcsös és ásványos aromák jellemzik. Ízében nem igazán éreztem harmonikusnak, mindegyik összetevő külön-külön működött. Hordóminta!!!!

7. Ruby Lights 2022 

Somlói Piros Tramini és szentgyörgy-hegyi Szürkebarát házasítású narancsbor. Ez szintén hordóminta. Mind illatában mind ízében a gyümölcsök dominálnak enyhe fűszeres felhanggal. Jó ívású, könnyed bor. Új termék a pince portfoliójában. Tervek szerint májusban kerül palackozásra (kóstoló áprilisban volt).

8. Bastard 2022

Ez a tétel Pinot Noir és 30 % Ruby Lights (somlói Piros Tramini és szentgyörgy-hegyi Szürkebarát) házasítású siller. Szép csillogó, lilás rubin színű italt kaptam a poharamba. Beleszagolva közepes intenzitású gyümölcsös, fűszeres és ásványos illatok jellemzik. Már illatában is kerek benyomást mutat. Ízében a gyümölcssavas és a terroir jelleg dominálnak. Lecsengése hosszú terroir-s és ásványos.

Értékelésem: 7+ pont

9. Late Harvest 2021

Ez a kóstolót záró bor egy késői szüretelésű Somlai. Ha lehet ilyet mondani!? Vagyis édes Somlai, mely Olaszrizling, Juhfark, Furmint, Hárslevelű házasítása. Szűretlen, derítetlen, minimális kénnel. Poharamban egy világító szalmasárga színű ital került. Enyhe aromák jellemezték és ízében sem volt igazán harmonikus. Nem igazán lopta be magát a szívembe, pontosabban a torkomba.

02kóstoló

A kóstoló végkövetkeztetése számomra: Weingarten Olivér somlói borai mintha nem Somlón készülnének, de jól áll nekik.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László

borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9318125430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása