Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Cserszegi szimfónia öt tételben

Sándor Zsolt merész volt és megvalósította sok borász álmát

2023. október 10. - László Vágó

A Tokaji és az Egri borvidék közé beékelődött egy kicsiny borvidék, a Bükki. A pletykák szerint meg akarták szüntetni és be akarták olvasztani egy másik borvidékbe. Ők azonban ellenálltak. Szerencsére! Kár lett volna a bükki borászatokért és a nagyszerű bükki boraikért. A borvidék egy különleges, talán mondhatjuk különc borásza tartott kóstolót a Huncutka Borbárban. Miskolcról Sándor Zsolt hozta el és mutatta be borait.
Egyedülálló módon, több borász szerint irigylésre méltóan, a Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet csak két szőlőfajtával dolgozik. Egy fehér és egy kék szőlőfajta van a portfoliójában, a Cserszegi fűszeres és a Zweigelt. Ezekből készít izgalmas natúr borokat. Igaz néha vásárol is egyéb szőlőfajtát is, pl. Chardonnay-t. Persze csak akkor, ha a termesztés és kezelés módja megfelel az általa támasztott minőségi követelményeknek. Mostanában kezdett kacérkodni a Medina szőlőfajtával, ami szintén nem a legelterjedtebb és legismertebb fajta nálunk. Ebből sajnos mi nem kóstolhattunk. Talán majd máskor.
Sándor Zsolt a szőlők választását így magyarázza – „Pincészetem megalapításakor eltökéltem, hogy a Mestereim tanításait és a saját, helyenként extrém elhatározásaimat tökéletesítem és alkotok valami egyedit, izgalmasat. Mindezt pedig egy olyan borvidéken, ahol eddig hasonló nem volt. „Biztosra mentem”, így húztam 19-re még egy lapot és választottam két olyan szőlőfajtát (Cserszegi, Zweigelt), melyekből nem volt szokás prémium borokat készíteni. …”
Elmondása szerint 8 féle módon dolgozza fel a Cserszegi fűszerest. Ebből hozott el nekünk 5 féleképen elkészített tételt.
Egyik első, benne nyomott hagyott tanára Dr. Rohály Gábor borászati szakíró volt. Egy ideig borszakíróként tevékenykedett. Majd elhagyta a „sötét oldalt” és borászkodni kezdett. Mestereinek a borkészítés terén Szepsy Istvánt és Demeter Zoltánt tartja. Segítségükkel sajátította el a tokaji módszert. Elmondása szerint tőlük tanult a legtöbbet. Sándor Zsolt borainak „felfedezője” Kovács Antal sommelier volt, a „pincearon.hu” brand megalkotója és üzemeltetője. Aztán váltott, amikor véglegesen a natúr borok mellett tette le a voksát és elindult az organikus és bio úton. A borokhoz semmilyen hozzáadott anyagot nem használ. A borait nem deríti és nem szűri. Jelenleg Póta Richárddal sommelier-vel működik együtt, aki a DemiJohn Pinceképviselet megálmodója és tulajdonosa.

A borsor:
Rostos Pét-Nat Cserszegi 2022
Cserszegi szimfónia első tétele
Az organikusan művelt miskolci Csattos-dűlőből származik a feldolgozott szőlő. Tartályban és hordóban került erjesztésre. Amikor a cukortartalom elérte a 12 gr-t lepalackozta.
Az előző év óta a Szőlőbirtok szőlészeti és borászati része is bio certificat-tal rendelkezik.

Nem vagyok nagy híve a most nagyon is divatos Pét-Nat-nak. Valószínűleg ez a divat is hamarosan elmúlik és jön más. Remélhetőleg jobb. Miért is gondolom ezt? Nem tudom megérteni, miért kell egy félig kész bort palackozni és fogyasztani. Hiszen tulajdonképpen ez a murci. És azt nem isszuk nyakra-főre.
Pét-Nat – pétillant naturel, azaz méthode ancestral, eljárással készül. Ez azt jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt palackozzák, így a folyadékban maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, vagyis megjelennek a palackban a buborékok.”
Murci „Erjedésben lévő, tejszerű, szénsavas, még édes élesztő ízű átmenet a must és bor között?!”

Rostos Fehér 2020
Rostos Fehér 2020 Chardonnay (90%) és Cserszegi fűszeres (10%) házasítása. Külön hordóban erjesztette és utólag házasította. Zsolt szerint „a kedd, szerda este bora”.
Kénytelen vagyok bevallani nem az én világom.

LOU LEE 2021
Cserszegi szimfónia második tétele
Zsolt 24 órán áztatta héjon ezt a tételt. Ezt a műveletet Kaló Imre tanácsadói segítségével végezte. Lou Lee 2021 italt 16 hónapig érlelődött finom seprűn nagy hordóban.
Egy kicsit nehezen nyílik. Kellemes mezei, réti illatokkal mutatkozik be, egy kis gyümölcsös felhanggal. Ízében egy kicsit más, mint az illat ígért. De ez nem hátránya a borban. Így van jól. Ízében megjelenik egy kis, kellemes CO2  is.
Értékelésem: 7 pont

FREYJA 2021
Cserszegi szimfónia harmadik tétele
A szüret a tervezettnél 2 héttel hamarabb történt meg. Ismerősök jelezték, hogy jönnének segíteni a szüretnél. Az érlelés során másfél hónap után hártya alakult ki. Nem töltötték fel a hordót, hanem flor alatt érlelődött. Kb. 4 hónap után lepalackozta.
Eredményként egy nagyon izgalmas, fűszeresen gyümölcsös bort kóstoltunk. Ízei kiegészültek zöldes, lime-s és floros fűszeres aromákkal. Komplex ízek jellemzik.
Értékelésem: 8+ pont

ANNA LUCA 2021
Cserszegi szimfónia negyedik tétele
Érdekes, narancsszínű italt kóstoltam. Zsolt szerint mivel vörösboros technikával készült, nem igényel hűtést. Enyhe gyümölcsös és kellemes fűszeres aromák jellemzik. A lecsengésben, talán?, egy kis tannin is megjelenik. Nagyon jól mutatja a grúz borkészítési hagyományokat. Igaz qvevri, azaz földbe ásott agyag korsó (hordó) nélkül.
Értékelésem: 8+ pont

BRÜNNHILDE 2018
Cserszegi szimfónia ötödik tétele
Izgalmas, enyhe lilás, hagymahéj színű italt töltöttek. De ez nem rozé! Illatában intenzív „szúrós” fűszeres aromákat éreztem. Nem tántorított el. Ízében már teljesen más. A szúrósság eltűnt. Kellemes tanninos lecsengéssel búcsúzott.
Kicsit felemás érzés volt kóstolni. Nem volt kellemetlen, de azért én nem kérnék egy második pohárral.

Rostos Vörös 2021
Zsolt szerint a könnyű vörösbor és a siller határán mozog. Engem inkább egy testesebb sillerre emlékeztetett. Ízében sokkal karakteresebb jegyeket mutat. Ízgazdag, harmonikus bor.
Értékelésem: 8+ pont

8. ZWEIGELT 2020
Illatában gyümölcsös aromák jellemzik. Azonban egy kicsit az erjesztő élesztő íz is ott van. Ízében már letisztultabb. Harmonikus, kellemes, nem túl misztifikált, könnyed vörösbor.
Értékelés: 8 pont

A kóstoló tapasztalata számomra, hogy még tanulnom kell megérteni és elfogadni a natúr borokat. Dolgozom az ügyön.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség.

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr2418228461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása