Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Bényei ízelítő, bemelegítő és ráhangolódás

Az elmaradt élmény

2021. szeptember 14. - László Vágó

Erdőbényén már hagyományosan megrendezésre kerül a Bor, Mámor Bénye borfesztivál. Ebben az időben a meghívott művészek és a település összes borászata várják a borbarát vendégeket. A teljesség igénye nélkül, egy kis részre hajlással, az alábbi borászatok vannak a vendéglátók között. Sanzon Tokaj, Illés Pince, Préselő Pincészet, Csite Családi Birtok, valamint a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a Karádi-Berger Borászat, a Budaházy-Fekete Kúria Borászat, a Jakab Pince, a Vayi Borászat, a Bardon Borászat és még néhányan.

Az idei eseményre több „felkészítő” programot is szerveztek. Az egyikre sikerült eljutnom. A szervezővel a korábbi időből volt egy kis nézeteltérésünk. Így a jelentkezésemet többszöri ismétlésre fogadta el, de egy Sanzon Tokaj kóstolót nem hagyhattam ki.  Megérkezve a bemelegítő kóstolóra fátylat borítottunk a múltra (?!), persze lehet csak időlegesen.
A Bor, Mámor, Bénye „kihívásaira” Rácz Erika a Sanzon Tokaj-tól és Ungváry Krisztián a Vayi Borászattól segített ráhangolódni. Bevallom, kicsit elfogult vagyok Erika boraival.

A kedvenceim közé tartoznak, különösen a különböző Hárslevelűk, valamint az egyedi szamorodni és aszú tételek. Amikor legutoljára Erdőbényén jártunk a Váyi Borászat főúti pincéjébe azért tértünkbe, hogy megkóstoljuk a tokaji „tiltott” borukat a Pinot Noir-t. Nagy örömömre ezen a kóstolón is a borsor tételei között volt.
Azonban az idei eseményen sajnos nem sikerült részt vennünk. Így az ízelítő révén azért kóstolhattunk Bényei bort.
Előre el kell mondani, hogy a két pince között az esélyek nem voltak teljesen egyenlők. Hiszen a Vayi Borászat főleg fiatal évjáratú borokat hozott, melyeket a Sanzon Tokaj idősebb tételeivel hasonlítottuk össze.
Vágjunk bele a kóstolt „dopping” tételek élményébe. A két pince összesen 15 tételt mutatott be és volt egy „vendég” bor is a Préselő Pincészettől. A szervező most is jelentős mennyiségű bort gyűjtött össze. A baj csak az, hogy az idő volt kicsit rövid ilyen mennyiségű tétel kóstolására. Nem tudtuk a borászok által javasolt borok összekóstolására, az egyes nedűk élvezetére is kevés idő maradt. Ez nem egy kényelmes hosszútáv volt, ahol élvezhettük a nagyszerű borokat, hanem egy sprint. Bár ez ennyi tételnél, nem volt egy élmény.

Sanzon Tokaj: Habzó Furmint 2020, Fleur 2019 (amforás Sárgamuskotály), Classic Furmint 2018, Rány Furmint 2018, Furmint Selection 2018, Szamorodni 2017 édes.
Vayi Borászat: Tokaji Frizzante 2020, Vayi Dry Tokaji Muskotály 2020, Tokaji „10 soros” Furmint 2020, Tokaji „100 éves” Furmint 2020, Pinot Noir 2020, Vayi Cuvée 2017 édes, Szamorodni 2016 édes, Szamorodni 2017 édes, Tokaji Aszú 2017.
Préselő Pincészet: Apukám bora Furmint 2018.

Mindegyik tétel teljesen hibátlan, minőségileg megfelelő volt. Azonban számomra az élvezeti élményben már voltak különbségek. Ami, azt gondolom természetes – „ízlések és pofonok…”.
Szubjektív válogatásom a következő. A felsorolás nem jelent egyben érték sorrendet is!

Préselő Pincészet Apukám bora Furmint 2018
Már illatában is nagyon intenzív gyümölcs – körte, barack, enyhe zöld - aromák foglalják el az orrot. Aroma intenzitása nagyon jó. Megkóstolva azt kaptam, amit az illat ígért. Ízében komplex, kiegyensúlyozott tétel került a poharamba. A lágy gyümölcs aromák a szájban kiegészülnek kellemes ásványossággal. A szép test és sav szerkezet közepesen hosszú korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 8+ pont

Sanzon Tokaj Rány Furmint 2018
Ez Erika első dűlőszelektált Furmintja, mely tartályban erjedt és érlelődött. Ezt a bort korábban (2020.09.29. 7 pont és 2021.07.01. 7+ pont) már kóstoltam. Azóta a palackos érlelés alatt is változott. Véleményem szerint jobb lett. A 2020.09.29-i kóstoláskor még kissé nyersnek tűnt, de már akkor is nagy potenciált mutatott. A következő kóstolásnál és érződött, hogy még csak a pályafutása elején van. Azonban már egy szebb arcát mutatta és látszott, hogy helyes fejlődési pályán halad.
A legutóbbi kóstolásnál már egy fejlettebb, de még nem a csúcson levő képet mutatott. Kicsit nehezen nyílott ki. Illatában enyhe, de határozott gyümölcsös és ásványos aromák jelentkeztek. Belekortyolva már sokkal intenzívebben mutatkoztak meg az íz aromák. Ezt a tételt a közepes test és alkohol, a szép savak és hosszú gyümölcsös lecsengés jellemzi. És még mindig fiatal borként nagy-nagy potenciállal rendelkezik.
Értékelésem: 8+ pont

Vayi Borászat Pinot Noir 2020
A Tokaji borvidéken nem engedélyezett a Pinot Noir szőlőfajta. Azonban Krisztián mégis belevágott és szerintem jól tette. Nekem az Ő borai közül ez tetszett a legjobban.
A pohárba kerülve egy szép, enyhe bíbor színű, jellegzetes Pinot Noir-ral találkoztam. Megillatolva is jellegzetes Pinot Noir piros bogyós gyümölcs aromákkal telt meg az orrom. Nagyon kellemes érzés volt. Az első korty megerősítette az illatban érzetteket. Ami kellemes meglepetésként szolgált, hogy a Vayi „tokaji” Pinot Noir-t meglehetősen vastag test, a közepesnél kicsit magasabb alkohol, szép savak és hosszú, kesernyés tanninos lecsengés jellemezte.
Talán a Tokaji borvidéken mégis kellene kék szőlőből bort készíteni?!
Értékelésem: 7+ pont

Sanzon Tokaj, Furmint Selection 2018
Ehhez a tételhez a szőlőt a szokásosnál kb. 1-1,5 héttel később szüretelték. Így egy érettebb szőlőt sikerült feldolgozni. 6 hónapig volt finom seprőn. Az érlelés Stockinger hordókban történt.
Ezt is többször kóstoltam már és ez a tétel a potenciálja mellett sokkal egyenletesebb fejlődést mutat. Már az első kóstoláskor (2020.09.29. 8 pont) igazán nagyon jó benyomást és élmény jelentett.
Illatolva nagyon kellemes, lágy, de határozott gyümölcsös és ásványos aromák bűvölik el az orrot. Megkóstolva egy igazán vastag, telt testű bort élvezhettem. A kiegyensúlyozott bort a nem kilógó és magas alkohol jellemzi, melyet strukturált savszerkezet nagyon jól összetart és harmonikussá tesz.
Értékelésem: 8+ pont

Sanzon Tokaj Szamorodni 2017 édes
Ez a nagyszerű nedű is a Rány-ban szüretelt Furmintból készült. Már ránézésre is nagyszerű látvány. A pohárból egy halvány, mosolygós, aranyszínű bor szemez velem. Erika Szamorodniját nem a gyümölcscukor jellemzi, hanem kimondottan a gyümölcsösség. A magas maradék cukor – 98-100 gr. – ellenére még mindig friss, üde ízekkel csábítja a borbarátot. A szép savak kiegyensúlyozottá, harmonikussá ezt a fantasztikus italt. Hosszú búcsújában is a gyümölcsösség dominál.
Erika Szamorodni-ja egy egyedi szigetet a Tokaji borvidék Szamorodni portfoliójában.
Értékelésem: 8+ pont

A végére tartozom egy vallomással. Azt már talán kiderült, hogy nagy rajongója vagyok a Sanzon Tokaj boroknak. Azonban sajnálattal konstatáltam, hogy a kóstoló sorból kimaradtak Erika Hárslevelű-i. Mert Ő ebben is nagyon jó és nagyon szép borokat alkotott és alkot.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

 

 

 

 

BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!
Az értékelések az adott időpontban, helyen, körülményekben számomra nyújtott élményt tükrözik.

A pontok az adott pillanatban, helyen, körülményekben számomra nyújtott élményt tükrözi.
Az értékelések mindig az adott időpontban, adott körülmények közötti élményt tükrözik.

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr7916688900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása