Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Sikertelenségem a XXV. Bikavér Ünnepen

Azért nem maradtam szárazon

2021. szeptember 21. - László Vágó

Nyár végi programunk úgy alakult, hogy Egerszalókon áztattuk magunkat és próbáltunk energiát gyűjteni az életünk folytatáshoz.

A szervezés során derült ki, hogy ebben az időben lesz a XXV. Bikavér Ünnep is. Gondoltam, ezt nem lehet kihagyni. A pihenésünket így kiegészítettük egy kis boros feltöltődéssel.
Szokás szerint igyekeztem felkészülten részt venni az eseményen. A XXV. Bikavér Ünnepen, az előzetes lista alapján, 34 borászat 194 borát lehetet kóstolni. Ebből én kb. 55 tételt jelöltem meg, melyet terveztem feltétlenül megkóstolni. Azonban a helyszínen kiderült, hogy a borászatok száma stimmel, de a borok száma „valahogy megnövekedett”. Tehát, nedűk voltak a boros feltöltődéshez.

Mi az első napon tudtunk elmenni a Bikavér Ünnepre. Nagy reményekkel indultunk. Egerszalókról, a Petrény Panzióból. Először tájékozódtunk. Körbejártuk a kiállítókat és elterveztük kiket látogatunk meg és milyen borokat kóstolunk.
!Időjárás - borult, felhős, szomorkás
Sajnos a rendezőknek nem „sikerült mindent megszervezniük”. „Az időjárás volt az egyik”.

Mivel sorszám szerint az utolsó 19. sátorban szállásadó pincészetünk a Petrény Pincészet és egy kedves, ismerős a Torma Pincészet mutatta be boraikat, itt telepedtünk le és itt kezdtünk.

A rendezők egy a borbarátokat minél jobb kiszolgáló eseményt igyekeztek biztosítani. Ennek keretében a boros pultok közvetlen közelébe felállítani a gasztro standokat is, hogy a borkedvelők a borokhoz megfelelő falatokat kaphassanak. Ez jó ötlet volt?!. Amikor beleszagoltam a boros pohárba „tipikus aromák”, olaj, hagyma, sült hamburger és péksütemény illata telítette meg az orromat. Kóstoláskor az „illatban megjelenő aromák” szerencsére csak kisebb mértékben zavarta az ízélményt. Azonban nehéz volt teljesen elvonatkoztatni ezektől a bortól idegen aromáktól. Szerintem ez volt a szervezők második tévedése, amely sokkal súlyosabb volt az elsőnél.

!Időjárás  az eső eleredt, hol szemerkélve, hol erősebben esett.

Így maradtunk a 19. sátorban együtt a Petrény Pince és a Torma Pince boraival és a burgeres „illataival”.
Mind a két borászattól teljesen hibátlan, jó minőségű tételeket kóstoltam. Sajnos a körülmények nehezítette környezetben az alábbi borokat szeretném kiemelni. Ezek tudták áttörni a burger illatokat, aromákat és nyújtották mindezek ellenére a legnagyobb élményt.

Torma Pince ALBATROSS 2016
Ez egy 100% Hárslevelű. Kicsit zártan indít, de ahogy nyílik a gyümölcsös, virágos, mézes aromák intenzíven jelennek meg és „ejtik foglyul” az orrot. Az illatban a barack, nektárin, a hársfavirág jelennek meg, melyet jól kiegészítenek a citrusos felhangok. Megkóstolva mindent visszakapok a szájban, amit az illat sugallt. Ezt nagyszerű nedűt a komplexitás, kiegyensúlyozottság jellemzi, melyet a szinte harapható vastag test és a kicsit magasabb alkoholt is harmonikussá tevő szép savszerkezet tesz felejthetetlenné. Az Albatross hosszú korttyal (szárnycsapásokkal) int búcsút.
Értékelésem: 8+ pont

Torma Pince KREN 2017
100% Syah

Torma Pince ZÖRGŐ 2017
100% Hárslevelű
Még egy Hárslevelű. Most már nem is tagadom az egyik kedvencem bármelyik borvidéken, ahol megjelenik.
Ez egy késői szüretelésű tétel. Illatában az érettebb gyümölcs aromák dominálnak, mint a sárgahúsú őszi- és sárgabarack, a körte és egy kis sárgadinnye. Ehhez járul még egy kis citrusos és még enyhébb fűszeres felhang, melyektől még harmonikusabbá és kedvesebbé válik.
Ízében is nagyon tartalmas, kiegyensúlyozott. Az alacsony alkoholt, a magas maradék cukrot és vastagabb testet szépen keretbe foglalják a szép savak. Így egy nagyon kellemes, lágy, krémes és jól iható bor került a poharamba.
Értékelésem: 8 pont.

Sajnálom, hogy sikertelen voltam a fantasztikus bor portfólió megkóstolásában, de a két pince azért kárpótolt és nem hagyott kiszáradni.
Csak azt a burger szagot tudnám feledni!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

 

 

 


BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!

Az értékelések az adott időpontban, helyen, körülményekben számomra nyújtott élményt tükrözik.

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr7816696576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása